Obiecte de colecţie ale familiei Ceauşescu, scoase la licitaţie (GALERIE FOTO)

Postat la 17 ianuarie 2012 123 afişări

O serie inedită de obiecte de colecţie care au aparţinut familiei Ceauşescu este scoasă la vânzare în cadrul licitaţiei "Epoca de Aur" a casei Artmark, incluzând o pereche de porumbiţe din argint aurit şi emailat primită de Ceauşescu de la ultimul şah al Iranului, Reza Pahlavi, în timpul vizitei oficiale de la Bucureşti din 1977.

Lotul central al licitaţiei este pictura "Scânteia", de Constantin Artachino, realizată în 1951, care reprezintă o muncitoare citind ziarul şi are un preţ de pornire de 3.800 de euro. Lucrarea este menţionată în literatura de specialitate datorită temei sale de compromis, care i-a asigurat artistului accesul la Anuala realist-bolşevică de la Sala Dalles.

Un stilou "Pilot Elite", primit cadou de Nicolae Ceauşescu, cu ocazia vizitei oficiale în Japonia din 1975, este un alt obiect valoros scos la licitaţie. Confecţionat din bachelită, cu peniţă de aur, stiloul făcea parte dintr-o colecţie de instrumente de scris a dictatorului. Preţul de pornire este de 2.000 de euro. Stiloul se păstrează în cutia sa originală şi poartă inscripţia "Romania - Japan 1975".

Un preţ de pornire de 400 de euro are o casetă de bijuterii decorată cu sidef, care a reprezentat odată un cadou pentru Elena Ceauşescu. Atât stiloul, cât şi caseta de bijuterii, împreună cu alte obiecte inedite oferite spre vânzare - fotografii, cărţi, medalii şi decoraţii cu valoare istorică - au certificate eliberate de APPS, care atestă faptul că au aparţinut cuplului Ceauşescu. Licitaţia are loc la 26 ianuarie, la Athénée Palace Hilton.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008. Până acum a organizat 45 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare circa 4.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro în 2010 la 11 milioane de euro în 2011 - într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010 la circa 14 milioane euro în 2011.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/obiecte-de-colectie-ale-familiei-ceausescu-scoase-la-licitatie-galerie-foto-9152891
9152891
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.