Noua vieti cu patru colturi

Postat la 22 mai 2007 1 afişăre

Alexandru Ciubotariu (alias Ciubi), graficianul business Magazin, a transformat "pisica patrata" dintr-un personaj de schita intr-o marca in stare sa vorbeasca pe limba amatorilor de arta urbana.

Alexandru Ciubotariu (alias Ciubi), graficianul business Magazin, a transformat "pisica patrata" dintr-un personaj de schita intr-o marca in stare sa vorbeasca pe limba amatorilor de arta urbana.

 

Ciubotariu traieste intr-o lume populata cu personaje de benzi desenate (copii, femei, animale) pe care a inceput sa o construiasca inca din copilarie. Din tot acest amalgam s-a ivit la un moment dat o pisica neobisnuita, careia forma "patratoasa" i-a adus notorietatea si, mai nou, statutul unui soi de brand underground.

 

"Desenul a fost facut acum vreo sase ani, printre alte mii de personaje si desene. Intentia mea nu a fost nicidecum sa fac un brand, ci mai degraba sa imi asum o a doua identitate, mai ales in zona de «street art» unde, vrei-nu vrei, te lupti cu anonimatul si efemeritatea lucrarilor. Trebuia un fel de personaj care sa lucreze in locul meu pe strada", spune Ciubi.

 

In timp, personajul a inceput sa atraga atentia, sa intrige. "Cel mai clar s-a cristalizat cand am lansat albumul de benzi desenate, iar cei care cumparau albumul doreau o dedicatie. Toti imi cereau sa desenez o pisica in forma asta, pentru ca vazusera o schita mai veche care le placuse foarte mult." Ulterior, personajul pisicii patrate a fost dus spre un alt nivel: artistul a realizat in urma cu doi ani, ajutat de un prieten designer, o jucarie din compusi de rasina, turnata intr-o matrita de silicon. "Totul este realizat manual, de la obiectul in sine si pana la ambalaj", spune artistul, care isi aminteste ca investitia initiala a fost de 1.500 de lei (noi). In timp, portofoliul de produse "pisica patrata" a crescut si s-a inmultit cu insigne, tricouri si carti. Ciubi a vandut in magazinele de arta urbana 20 de jucarii (la 95 de lei fiecare), aproape 500 de insigne si 35 de carti "Pisica Patrata I".

 

"Personajul ma surprinde in fiecare zi. Am fost, de exemplu, la Timisoara la Student Fest si erau persoane care ma strigau «domnul Pisica Patrata»", recunoaste Ciubi. Insa cea mai mare satisfactie pentru el ramane prima sa expozitie personala, care se va deschide intr-un spatiu aflat si el la debut – Galeria Streetwise. Expozitia "Personaje", care va contine o gama larga de lucrari, de la grafica si gravura la interventii pe peretii galeriei, a avut vernisajul pe 22 mai. Pana acum, Alexandru Ciubotariu a avut peste 30 de expozitii de grup si mai multe premii, primite in special pentru benzile sale desenate. "Am conceput expozitia ca pe un conglomerat de personaje, pentru ca expozitiile cu doua-trei lucrari nu sunt neaparat pe placul meu. Cu toate ca dimensiunile galeriei sunt reduse, mi-am propus sa «ingramadesc» cat mai multe lucrari, pentru ca vizitatorii sa le descopere pe parcurs", zice Ciubi.

 

Cat despre viitor, intentioneaza sa finalizeze un proiect amplu care sa inveseleasca fata oraselor Constanta (locul lui de bastina) si Bucuresti (orasul unde locuieste). "Sunt foarte multe locuri care au nevoie de mici accente de culoare. Bucurestiul este un oras destul de bolnav, cu multe discrepante si o groaza de anomalii care pot fi corectate prin mici interventii." Un prim pas a fost deja facut: un zid de pe Lipscani a devenit un punct de reper, un loc in care amatorii de "street art" vin si fac fotografii. Mai e mult insa pana la idealul artistului: "Am vizitat, cu ocazia unei expozitii, Bruxellesul, iar principalul meu obiectiv a fost sa fotografiez picturile murale. Street art-ul este atat de dezvoltat in Belgia, incat exista harti cu aceste trasee".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Noua vieti cu patru colturi
/arta-si-societate/noua-vieti-cu-patru-colturi-1009201
1009201
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.