Wilkommen in Romania!

Postat la 03 martie 2008 15 afişări

Dupa finlandezii de la Nokia, e randul nemtilor de la Mercedes sa arunce ocheade localitatii Jucu din judetul Cluj. In cautarea unei locatii pentru viitoarea uzina din Europa de Est, grupul german Daimler, proprietarul marcii Mercedes-Benz, are de ales intre Polonia si Romania, dar inclina catre aceasta din urma. Se va adeveri, prin Mercedes, ipoteza conform careia Jucu a devenit un epicentru al investitiilor straine?

Conform publicatiei Automotive News Europe, grupul Daimler, proprietarul marcii Mercedes-Benz, cauta o locatie pentru viitoarea uzina din Europa de Est, in care se vor asambla, incepand cu 2011, noile generatii ale modelelor A-Klasse si B-Klasse.

Conditia pe care trebuie sa o indeplineasca noua uzina este sa aiba o capacitate de minim 100.000 de unitati, care vor fi destinate atat pietelor din vestul Europei, cat si tarilor emergente. Potrivit publicatiei citate, Romania este in topul preferintelor germanilor, iar uzina va fi ridicata in parcul industrial Tetarom III din localitatea clujeana Jucu. Cu alte cuvinte, Mercedes ar putea fi al doilea mare producator mondial care lanseaza o uzina la Jucu, dupa Nokia.

Informatiile din piata locala estimeaza o capacitate a productiei de 350.000 de unitati pe an, in timp ce oficialii Daimler anunta o productie anuala cuprinsa intre 70.000 si 130.000 de unitati pe an.

Investitia celor de la Mercedes, estimata la 400 de milioane de euro, ar continua trendul lansat de francezii de la Renault in 1999, cand au preluat Automobile Dacia, urmati de americanii de la Ford, care au achizitionat Automobile Craiova in 2007.

In alegerea locatiei uzinei, reprezentantii Daimler au cantarit bine punctele tari si slabe ale fiecarei optiuni si au inclinat mai mult asupra tarii noastre. Romania detine in fata Poloniei avantajul fortei de munca mai ieftine, si anume de 3,23 euro pe ora fata de 6 euro pe ora, asta in timp ce in Germania salariul pe ora al unui muncitor este de circa 42 de euro. Cu toate acestea, Polonia beneficiaza de o infrastructura mai buna si apropiere de vestul Europei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Wilkommen,
in,
Romania!
/arta-si-societate/lifestyle/wilkommen-in-romania-4074068
4074068
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.