Talismane japoneze si suveniruri

Postat la 03 martie 2008 527 afişări

La intrarea intr-o casa japoneza, eticheta cere sa te descalti inainte de a pasi pe tatami-urile din camera, iar cina se serveste de pe perne, la o masa joasa (zataku). Traditiile se respecta insa doar pe jumatate in casa lui Takashi Sunami, care a sosit in Romania in aprilie anul trecut, pentru a conduce operatiunile uneia dintre cele mai mari companii de comert din Japonia, Marubeni.

Cand intri in casa lui Sunami din cartierul Primaverii, ti se cere politicos sa te descalti si ti se pune in fata o pereche de papuci. Pe jos nu exista insa tatami, ci doar parchet, iar camerele nu sunt delimitate de usi glisante prin care se percep umbre de kimonouri, ci doar prin pereti solizi din beton. Arhitectura si mobila din interior l-au primit pe omul de afaceri cu raceala designului minimalist european, iar acesta s-a acomodat. "Nici in Japonia nu se mai pastreaza multe dintre traditiile de amenajare a locuintelor. 80% din populatie prefera modelul european de design interior. Am totusi in camera de zi si o masa joasa, pentru ca mai vin la mine prieteni sau parteneri care prefera sa bea sake sau ceai de pe perne", spune directorul general al Marubeni.

Pe un fotoliu din piele stau doua ziare in limba japoneza, iar pe masa o revista de golf, tradand preocupari serioase si nu foarte mult timp de visat la petale de cires inflorit.

O melodie nipona pluteste prin casa, fara a aduce insa cu sine miscari abile de evantai de gheisa, si se pierde pe geamul deschis ce ofera o perspectiva a parcului Herastrau. Exista totusi o armonie in camera, si lucruri gingase ca vase pictate din cristal, carduri postale scrise in litere intortocheate de prieteni si familie si o colectie de clopote printre care si unul din sticla de Boemia cumparat din Cehia. Iar intr-un sertar al biroului stau, ca niste comori ascunse, talismane traditionale - un saculet aducator de fericire si un fel de perna minuscula menita sa te fereasca de necazuri in calatorii. Alaturi de aceste amintiri, se regasesc si o multime de suveniruri daruite de parteneri de afaceri romani: de la o iie traditionala pana la stergare brodate, vase mici din lemn, pictate si o colectie de sticle de vin romanesc asezate meticulos una langa alta.

Nedelimitata prin nimic de camera de zi, bucataria vine ca o prelungire fireasca a acesteia. Si aici totul este ordonat exemplar, de la cele 6 scaune ce imprejmuiesc masa lunga din sticla pana la rafturile de sus pe care stau aliniate delicatese aduse tocmai din Japonia. In bucatarie omul de afaceri nu intra foarte des, decat pentru a face o cafea la filtru sau un mic dejun frugal pe care-l serveste inainte ca soferul sa vina sa-l ia la birou, la ora 8.15. "E un lucru comun in Japonia sa gatesti pentru cei ce te viziteaza, pentru familie, insa eu nu am timp. Cand ma viziteaza sotia si rudele, o data la cateva luni, luam masa impreuna acasa." Insa cand primeste in vizita parteneri de afaceri straini, Sunami prefera sa manance la restaurante romanesti precum Caru' cu Bere, iar apoi sa se opreasca la Iki, cafeneaua in stil japonez din Piata Romana.

Cele doua dormitoare din restul casei, unul pentru oaspeti, celalalt pentru odihna lui Takashi Sunami sunt simple, doua paturi si multa lumina. Totusi, intr-una dintre camere, simplitatea designului este colorata printr-un tablou al lui Costin Craioveanu, cel care picteaza portrete de celebritati.

"Stau rar acasa, dar cand sunt aici, ma relaxez. Am petrecut 5 ani la Bruxelles cu sotia mea si acolo aveam intr-adevar mai multe obiecte pe care le cumparasem impreuna, insa si simplitatea asta ma linisteste", incheie Takashi Sunami.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Talismane,
japoneze,
si,
suveniruri,
/arta-si-societate/lifestyle/talismane-japoneze-si-suveniruri-4074081
4074081
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.