Sărbătoarea chinezilor din toată lumea: începe Anul Şarpelui (GALERIE FOTO, VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 februarie 2013 60 afişări

Milioane de asiatici s-au pregătit cu mic, cu mare pentru Anul Nou Lunar (Anul Nou Chinezesc), cea mai importantă sărbătoare din an în mare parte din continentul asiatic.

Festivalul Primăverii, cea mai importantă ocazie de reunire a familiilor în societatea chinezească, începe oficial în prima zi a primei luni din calendarul lunar tradiţional, respectiv la 10 februarie anul acesta şi durează 15 zile, constând în parade extravagante, spectacole, târguri, evenimente culturale organizate de autorităţile locale şi tradiţii de familie. Data de 10 februarie marchează începutul Anului Şarpelui, conform zodiacului chinezesc, care urmează după Anul Dragonului, 2012. Şarpele este asociat în tradiţia locală cu virtuţi ca înţelepciunea, frumuseţea şi inteligenţa, dar şi cu vicii ca mândria şi mânia.

Potrivit BBC, circa 200 de milioane de oameni parcurg în aceste zile distanţe considerabile spre a fi alături de familiile lor, determinând cea mai mare migraţie umană anuală din lume. Marile oraşe ale Chinei s-au golit de lucrătorii care se întorc acasă, iar aeroporturile şi gările s-au aglomerat considerabil. Festivităţi de Anul Nou Chinezesc au loc şi în Asia de Sud-Est, ca şi în oraşele din Australia, Europa şi America unde există populaţii semnificative de chinezi.

Sărbătoarea chinezilor din toată lumea: începe AnulŞarpelui (GALERIE FOTO)

În oraşe se aprind focuri de artificii, în faţa caselor se pun decoraţiuni roşii, iar înăuntru se atârnă lampioane roşii. Toate acestea au rolul simbolic de a-l îndepărta pe "Nian", un monstru mitic care ar fi ameninţat oamenii şi animalele de casă la momentul schimbării anilor, dar care se teme de culoarea roşie şi de zgomotele petardelor. Părinţii şi alţi adulţi din familie oferă plicuri roşii cu bani copiilor, ca simbol al prosperităţii şi al norocului, conform Xinhua. Banii trebuie să fie în sumă cu număr par, cea mai mică sumă oferită fiind de obicei 50 de yuani (7,9 dolari).

Masa de Anul Nou include obligatoriu găluşte, considerate aducătoare de noroc, umplute cu legume, carne sau peşte şi în care uneori se pun şi obiecte specifice, cum ar fi monede, iar despre cel ce găseşte găluştele cu monede se spune că va avea noroc tot anul. În unele zone, găluştele sunt înlocuite cu prăjituri de orez. "Oamenii spun că supa cu tăiţei de orez consumată acum le aduce sănătate, noroc în familie şi garanţia că nu vor muri în următorul an", a declarat pentru BBC Oh Jung-Sook, un vânzător de prăjituri de orez din Seul.

The Fung Bros, o trupă de hip-hop din Seattle compusă din doi fraţi americani de origine chineză, a compus special pentru Anul Nou Lunar 2013 o piesă pe care a dedicat-o tuturor celor care, indiferent unde se află, sărbătoresc împreună cu asiaticii trecerea în Anul Şarpelui:

Sursa foto: News.cn

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/sarbatoarea-chinezilor-din-toata-lumea-incepe-anul-sarpelui-galerie-foto-video-10552934
10552934
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.