Reportaj: Nu e Roma, nici Paris. E Lyon

Postat la 15 februarie 2010 378 afişări

Localnicii prepara zeci de specialitati de carnati, insa nu sunt germani. Fotbalul este pentru ei aproape o religie, dar nu sunt turci. Au constructii romane dinainte de Hristos, dar nu suntem la Roma. Si desi ravnesc la titulatura de “orasul luminilor”, Paris ramane purtatorul de drept al denumirii. Da, despre Lyon e vorba.

"Si voi aveti o echipa in grupe, nu? Stiu ca are rezultate bune, noi speram sa ajungem cat mai departe", spune zambind Romain Raimbault, membru in conducerea centrului de turism al regiunii Rhône-Alpes din sud-estul Frantei. Desigur, se refera la grupele Ligii Campionilor la fotbal. Ocupatia lui din ultimii ani, aceea de a atrage turisti din Europa Centrala, este mai usoara de cand Olympique Lyon a castigat, in 2002, campionatul francez la fotbal. O serie de sapte titluri consecutive au dus apoi la castiguri conexe estimate de oficialii locali la zeci de milioane de euro si la o crestere a numarului anual de turisti.

Lyon, capitala Rhône-Alpes, a fost intotdeauna in urma Parisului si a Coastei de Azur in ceea ce priveste numarul de vizitatori, ambitia oficialilor locali fiind aceea de a-i depasi macar pe vecinii de la sud. Au cu ce se mandri: la o populatie de aproximativ 475.000 de locuitori, orasul a inregistrat in 2008 circa sase milioane de vizitatori. Pentru comparatie, regiunea Parisului este vizitata anual de peste 40 de milioane de persoane.

"Sunt un pic mai putini turisti in acest an, dar nu as zice ca simtitor. S-au schimbat tarile din care vin, nu mai sunt la fel de multi britanici, dar sunt francezi, spre exemplu", spune Fayet Trevy, ghid turistic, intrebat daca programul sau de lucru a fost mai lejer in 2009. Si continua cu explicatiile si cu istorioarele despre cladirile din Vieux Lyon, cel mai vechi cartier din oras, pe unde ne conduce. "Vedeti aceste curti interioare cu iesiri pe mai multe stradute? Sunt specifice arhitecturii din zona; au fost tare folositoare in timpul luptelor care s-au dus in trecut aici."

Vieux Lyon, cu cladiri ridicate incepand cu secolul al XIV-lea, este unul din primele locuri care va vor fi recomandate atunci cand veti veni in vizita in oras, la fel cum unul din primele lucruri pe care le veti auzi este ca zona a fost inclusa in patrimoniul UNESCO incepand cu 1998. Sa construiesti o cladire noua aici e aproape imposibil, din pricina reglementarilor foarte stricte. Exista chiar si cladiri parasite, fara proprietari, care nu sunt daramate, deoarece reprezinta "o mostenire", dupa cum spune ghidul, aproape mirat de ideea ca niste cladiri noi sa fie ridicate in locul celor parasite.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
Lyon,
reportaj,
turism
/arta-si-societate/lifestyle/reportaj-nu-e-roma-nici-paris-e-lyon-5505753
5505753
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.