Planuri pentru vacanta de iarna - schiem pe Valea Prahovei sau in Alpi?

Postat la 25 noiembrie 2010 414 afişări

Abia s-a instalat toamna, dar cu totii ne gandim deja la vacanta de iarna si la unde schiem din decembrie incolo. Sa fie tot Austria, Elvetia, Franta si Italia sau au aparut si nume noi?

Partiile scurte si statul la cozile de la telescaun ii fac pe cei mai multi romani iubitori de schi sa spuna "pas" statiunilor de pe Valea Prahovei. Austria ramane de departe destinatia preferata a schiorilor romani, dar din spate vin tare tari precum Bulgaria si chiar si Slovacia, care fac concurenta destinatiilor clasice cu un atu greu de combatut in vremuri de criza si anume preturile.

Criteriile de alegere pentru vacantele de schi sunt legate in special de distanta fata de casa si de pret, astfel ca majoritatea prefera destinatii apropiate de casa, pentru a nu petrece mult timp pe drum si pentru a fi economic. Conform acestor criterii, Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT, spune ca un nou-intrat in randul preferintelor romanilor care merg la schi in acest an este Slovacia, iar Bulgaria va atrage tot mai multi turisti din Romania.

Avantajul pretului in cazul Bulgariei si Slovaciei se vede din ofertele listate de agentiile de turism, insa pretul poate merge si mai jos in cazul bookingului individual. In Bulgaria, la Bansko, o vacanta de o saptamana costa putin peste 400 de euro, suma ce include transportul Bucuresti-Bansko cu autocarul (70 de euro), cazarea intr-un hotel de patru stele cu demipensiune, precum si skipass-ul. Perioada luata in calcul este ianuarie (sezon secundar). Conform agentilor de turism, Bansko nu este cu nimic mai prejos fata de statiunile montane din Vest, fiind faimoasa nu numai pentru schi, ci si pentru bucataria sa, care poate fi incercata in peste 200 de taverne.

Bansko a trecut printr-o transformare importanta in ultimii ani, 18 milioane de euro fiind investiti pentru transformarea statiunii, avand ca scop atragerea turistilor plictisiti deja de partiile din Austria sau Elvetia. Tocmai de aceea, pe langa investitii, bulgarii au promovat nu numai cei peste 65 de kilometri de partii, dar si faptul ca turistii pot pleca pe multe traseuri de plimbare cu schiurile prin padurile din apropiere, deoarece terenul nu este abrupt. Cea mai renumita partie din Bansko are 16 kilometri, cu o diferenta de altitudine de aproape 5.500 de picioare (1,7 kilometri). Bulgarii au insistat in promovarea statiunii si pe faptul ca Bansko este un punct bun de plecare pentru a vizita manastirile ortodoxe sau orasele medievale din regiune.

O alta varianta care poate fi considerata economica, dar mai ales noua pentru turistii pasionati de schi este Slovacia. La agentiile de turism, un sejur de sapte zile in ianuarie costa circa 660 de euro. Pretul include zborul pe ruta Bucuresti-Katowice (Polonia), operat de Lufthansa (cu escala la Viena), cazare timp de sapte zile intr-un hotel de trei stele din statiunea Jasna, cu demipensiune, precum si skipass-ul pentru perioada respectiva (179 de euro). Jasna dispune de cea mai mare retea de partii din Slovacia (18, dintre care 5 dificile), amenajata integral cu ratracuri (utilaje de batatorit zapada).

Situata la 160 de kilometri de Bratislava, aproape de granita cu Polonia, Jasna este considerata o statiune premium, avand 16 partii, cele mai multe dintre ele pentru schiorii medii. Din Jasna se ajunge relativ repede la Aquapark Tatralandia, un asa-numit paradis acvatic unde sunt 11 bazine termale. Iar daca vacanta se mai prelungeste, Slovacia are deschise tot timpul anului 300 de castele care pot fi vizitate.

Agentii de turism cred insa ca cele doua alternative est-europene pentru schiori nu vor indeparta multi turisti de statiunile binecunoscute din Austria: Zell am See, Solden, Kitzbuhel sau Ischgl. "Anul trecut circa 300.000 de turisti romani au mers in Austria, 60% dintre acestia alegand aceasta tara ca destinatie in perioada iernii. Viena bineinteles ramane pe toata perioada anului destinatia preferata, insa in sezonul rece 70% dintre romani merg in statiunile de schi", spune Ileana Net, marketing manager al Oficiului National de Turism al Austriei. Cu alte cuvinte, peste 120.000 de romani au mers in statiunile austriece de schi in 2009.

Preferinta romanilor pentru Austria este intarita si de reprezentantii agentiilor de turism. "Austria este de departe destinatia preferata a iubitorilor de schi din Romania. Daca ne referim la regiunea Muntilor Alpilor, aproximativ 80-85% dintre romani merg in Austria. Si pentru Bulgaria au inceput sa vina mai multe cereri din partea clientilor", afirma Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours. Anul trecut, circa 1.500 de turisti romani au mers in statiunile de schi din strainatate prin intermediul Prestige Tours. Raportul dintre cei care au preferat Romania in detrimentul destinatiilor externe este de 1 la 10, spune Vladu. "Este si normal, pentru ca o singura statiunie din Austria are mai multi kilometri de partii de schi decat toata Romania, plus ca sunt foarte multe piste, pentru toate gradele de dificultate. In Romania faci doar cateva coborari pe zi, iar pistele sunt scurte."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
schi,
Austria,
Elvetia,
vacanta,
concedii,
planuri
/arta-si-societate/lifestyle/planuri-pentru-vacanta-de-iarna-schiem-pe-valea-prahovei-sau-in-alpi-7731755
7731755
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.