O nouă pasiune pentru oamenii cu bani: restaurarea vechilor iahturi celebre (FOTO, VIDEO)

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 24 septembrie 2011 80 afişări

După automobile de altădată, restaurate cu grijă şi prezentate cu mândrie de colecţionari, a venit acum rândul vechilor ambarcaţiuni, scrie The Wall Street Journal.

Iahturile vechi sunt la mare căutare, iar cererea a crescut în ultimii ani, conform unei reviste de specialitate din domeniu, "Classic Boat". Pasionaţii de plimbări cu ambarcaţiuni cu pânze cumpără şi recondiţionează iahturi cu aceeaşi plăcere şi satisfacţie ca în cazul celor ce colecţionează automobile clasice ca Bentley, Jaguar, Maserati sau Bugatti.

Printre ambarcaţiunile celebre care au fost restaurate de proprietari pasionaţi se numără Blue Peter sau Eilean, amândouă găsite abandonate de cei care aveau să le redea gloria de odinioară.

Blue Peter, un cuter construit într-un şantier englez în anul 1930, şi-a primit numele de la un fanion folosit înainte de curse, pe care era înscrisă litera P, fanion considerat aducător de noroc. Blue Peter avea să câştige peste cincizeci de curse în anii următori lansării la apă, trecând de la proprietarul său britanic la un proprietar italian după cel de-al Doilea Război Mondial.

La momentul când a fost descoperit de actualul său deţinător, un trader din Londra, Blue Peter fusese abandonat pe insula Elba. Britanicul l-a cumpărat şi l-a restaurat cu grijă, cât mai aproape de designul iniţial, iar în prezent poate fi admirat concurând anual în regate din Franţa, Italia sau Spania.

La rândul său, Eilean, un ketch ieşit pe porţile unui cunoscut şantier scoţian, William Fife, care a construit de-a lungul timpului ambarcaţiuni pentru magnaţii pasionaţi de navigaţie, s-a făcut remarcat în curse şi a fost folosit ca decor în clipul din 1983 al piesei "Rio" a formaţiei Duran Duran.

Lăsat în părăsire în Antigua, Eilean a fost descoperit într-o stare deplorabilă de către şeful casei orologere Panerai, Angelo Bonati, care l-a cumpărat şi l-a încredinţat unei echipe de restaurare, a cărei muncă titanică este pe cale de a se încheia.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/o-noua-pasiune-pentru-oamenii-cu-bani-restaurarea-vechilor-iahturi-celebre-foto-video-8789169
8789169
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.