Muzica clasica coboara in strada

Postat la 27 octombrie 2009 66 afişări

La festivalul SoNoRo, artistii coboara de pe piedestalul scenei de concert si atrag publicul in locuri putin obisnuite pentru un spectacol de muzica clasica.

Joseph, un soldat ademenit de perspectiva imbogatirii rapide, isi vinde vioara diavolului pentru o carte care prevede viitorul burselor si care implicit ii aduce bogatia - este premisa de la care porneste opera lui Igor Stravinsky, "L'histoire du soldat". Cartea aproape i-a distrus viata personajului lui Stravinsky, dar probabil ar fi la mare cautare in aceasta perioada de criza. Povestea de esenta faustica aleasa de Stravinsky se afla in programul celei de-a patra editii a Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo, care a inceput pe 26 octombrie.

Este doar unul dintre spectacolele din programul festivalului prin care organizatorii incearca sa alunge prejudecatile legate de muzica clasica, a carei receptare ar presupune doar tinute selecte si un anumit decor. SoNoRo ilustreaza in Romania tendinta, destul de raspandita la nivel international, conform careia muzica clasica poate ajunge la un public oricat de divers, prin intermediul unor artisti care prefera sa coboare de pe piedestalul scenei clasice de concert si sa aleaga biserici sau cladiri istorice ca loc de desfasurare a spectacolelor.

Festivalul inseamna noua concerte de camera la Bucuresti si cate unul la Iasi si Cluj. Cu toate ca este organizat intr-un an de criza, are acelasi buget ca si anul trecut - 200.000 de euro. Concertele sunt organizate la Palatul Bragadiru, Catedrala Sfantul Iosif sau Centrul Ceh, alaturi de locurile clasice ca Ateneul Roman, Muzeul National de Arta sau Palatul Cotroceni. "Incerc sa creez un echilibru intre interpreti, piese si sala. Festivalul este conceput ca un puzzle - cu cat ai ocazia sa asculti mai multe spectacole, cu atat intelegi mai multe. Sunt piese interactive, unele create la fata locului si invatate rapid. Festivalul traieste din spontaneitatea cu care se canta", spune Razvan Popovici, organizatorul festivalului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SoNoRo,
muzica clasica,
festival,
concerte
/arta-si-societate/lifestyle/muzica-clasica-coboara-in-strada-5031922
5031922
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.