Motiv de spaima

Postat la 04 februarie 2008 10 afişări

O farfurie cu gandaci!, exclama o doamna zambind satisfacuta, nu plina de repulsie, ci de o admiratie de neinteles la prima vedere. Setul ei de pahare verzi marca La Rochre, cu libelule in zbor, va fi acum completat de colectia de farfurii pictate cu gandaci, create de designerul Lou Rota.

Designerii se pare ca vor sa exploreze si, de ce nu, sa anihileze cat mai multe dintre tenebrele care deseori domina mintile oamenilor si care sunt alimentate de o cultura vasta de filme horror si povesti noir. Anul trecut, creatorii de trenduri au reusit sa transforme frica de schelete si capete de mort intr-o sesiune de shopping. La urma urmei, pentru un inel in forma de cap de mort de la Selfridges, cu diamante si aur alb, nu trebuie sa bagi sapa in mormant, ci doar cardul in aparat. Iar teama de mortii vii nu mai e justificata cand tema respectiva este folosita de Dior pentru a-si lansa una dintre colectiile haute couture.

Anul acesta designerii de interior si creatorii de moda au decis sa se joace din nou cu spaimele umane. De la pasari si fluturi inspiratia acestora a coborat direct pe sub mese si prin cotloane acoperite de panza de paianjen pentru a da nastere unui nou trend cu aspect "creepy" de gandaci de bucatarie si paianjeni. "Sunt pretutindeni!", este o fraza rostita des in filmele de groaza de catre oamenii panicati atacati de mii de insecte ucigase, insa recent fraza are mai degraba ceva din exaltarea shopperilor inraiti in perioada de reduceri si confirma aparitia noului trend de "insectar".

"Blatta orientalis" sau mai simplu gandacul negru de bucatarie sta acum nestingherit pe piese de mobilier, precum scaunul impanzit de insecte colorate realizat de designerul Lou Rota, care costa 340 de lire sterline, sau intre asternuturi. Desi pare straniu sa te trezesti dimineata si privind in lateral sa surprinzi o carcasa neagra lucioasa ce-si intinde antenele spre tine, Helen Gallogly, designerul de origine britanica, nu a ezitat sa creeze o perna cu un carabus mare negru pe suprafata alba. Pe site -ul unei alte artiste britanice, Claire Brewster, sunt prezentate sculpturi cu denumiri ca "German cockroaches" care infatiseaza gandaci colorati, "are we there yet (beetles)" sau "collecting beetles" care reprezinta o multime de caraabusi, ce par ca se indreapta "in turma" spre o anumita destinatie. Pretul pentru o asemenea sculptura ajunge la 800 de lire sterline. Iar daca vrei sa calci pe forme exotice de carabusi, poti cumpara de la Somerville Scott pentru suma de 2.850 de lire sterline covorul din lana "Tibetan wool Beetles rug".

Si daca in designul obiectelor din casa insectele par ca au pus stapanire mai ceva ca intr-un film de Hitchcock, si in domeniul modei, in special in haute joaillerie, se intampla acelasi fenomen. Casa de bijuterii Chaumet a lansat noua sa colectie Attrape- moi... si tu m'aimes care are ca motiv central cosmarul arahnofobilor. Inelul Araignee (paianjen in franceza) cu 239 de diamante si safire in multiple culori a prins in plasa atentia clientelei feminine, paradoxal neiubitoare de vietati paroase cu multe picioare.

In colectie se mai gasesc o pereche de cercei in forma de arahnide minuscule inofensiv captive in materiale pretioase si un colier in forma de panza de paianjen peste care parca au cazut dimineata picaturi de roua transformate in diamante.

Ramane de anticipat ce spaima umana urmeaza sa fie demitizata si imprimata pe haine, modelata in accesorii sau transformata in amenajari interioare. Din categoria spaimelor vintage poate vor fi invocate stafiile si vom purta in curand caciuli in forma de Casper sau vom lua loc pe scaune albe fosforescente, in forme fluide de fantome. Iar in ceea ce priveste panicile mai recente, teama de incalzirea globala este deja exploatata de lumea intreaga de la producatori de masini hibrid, comercianti de produse organice pana la promovarea de materiale ecologice de catre designeri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Motiv,
de,
spaima
/arta-si-societate/lifestyle/motiv-de-spaima-4074051
4074051
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.