Monaco Inc.

Postat la 09 decembrie 2008 559 afişări

“Imi place Monte Carlo. Dar nu la fel de mult ca in 1899. In primul rand a devenit mult mai democratic si are mult mai multa morala”, nota scriitorul britanic Grant Richards in 1927. Asemenea opiniilor oricarui clasic, impresiile sale sunt inca valabile.

In urma cu sase ani, cand am vizitat pentru prima data Monaco, principatul de 1,9 kilometri patrati parea un mic colt de paradis. Totul era perfect - vilele de cateva etaje se incadrau in peisaj, iar lifturile publice care faceau legatura intre strazile de pe coasta dadeau impresia ca te afli intr-un imens palat in aer liber. Seara, turistii se adunau in interiorul rotondei din fata unuia dintre locurile legendare din Monaco, Hotel de Paris, si priveau parada masinilor de sute de mii de euro. Ferrari sau Bentley, caci cei cu Porsche nici macar nu aveau voie sa parcheze in fata.

 

Anul acesta numai cativa japonezi rataciti mai fotografiau masinile, iar Cafe de Paris este deschisa pentru oricine. Insa cea mai semnificativa schimbare este legata de arhitectura orasului, panorama fiind dominata de zgarie-nori si macarale. “Palatul in aer liber” pare a fi supus unei schimbari radicale care sa il faca sa semene mai degraba cu un colt de Manhattan. Vilele in stil belle epoque sunt rand pe rand inlocuite cu zgarie-nori, iar clientii restaurantului Louis XV, de trei stele Michelin, admira pe fereastra localului cladiri imense din beton. Monaco Inc., asa cum este supranumit principatul datorita apetitului pentru business al celor care il conduc si il populeaza, a devenit o imensa afacere imobiliara. De altfel, mitul veniturilor aduse de cazinouri nu mai este de mult valabil (contribuie cu doar 5% la incasarile principatului), fiindca acum se castiga enorm din imobiliare si din institutiile bancare private ce si-au consolidat o reputatie aproape elvetiana.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Monaco,
Monte Carlo,
lifestyle
/arta-si-societate/lifestyle/monaco-inc-3642262
3642262
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.