Make-up artist in Romania, o meserie de succes?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 05 martie 2011 7739 afişări

Pana in 2005, ocupatia de machior nici macar nu exista. Succesul multor make-up artisti din lume a im-pins insa in ultimii ani tot mai multi romani spre o astfel de meserie. Si a facut totodata loc si scolilor de machiaj.

Scolile de machiaj sunt o idee veche de zeci de ani in lume. In Romania insa, unde cei interesati de o asemenea meserie sunt inca de ordinul sutelor industria este inca la inceput. Dar daca in anii '90 cei interesati de tehnica machiajului nu aveau alta solutie decat sa se formeze in strainatate sau sa devina mai intai graficieni absolventi ai Facultatii de Arhitectura, in ultimul deceniu au aparut tot mai multe optiuni.

"Timisoara a fost un fel de experiment", spune make-up artistul Doinel Ungureanu (31 de ani) despre scoala de machiaj H2 Make-up Academy pe care a deschis-o in vara anului trecut. A inceput acolo in primul rand pentru ca investitia initiala era mai mica decat ar fi fost in Capitala, unde fara cel putin 30.000 de euro nu poti pune bazele unei astfel de scoli, dar mai ales pentru ca nu erau prea multe variante pentru cei interesati de un curs de specialitate in urma caruia sa inceapa sa profeseze meseria de machior.

Primul pas pentru deschiderea scolii a fost tot un curs, mai exact de formator, asa incat sa poata preda viitorilor studenti, si obtinerea unei acreditari de la Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei si Cercetarii. Apoi a urmat amenajarea unui spatiu si achizitionarea cosmeticelor pentru orele de curs. "Cu totul, investitia a fost de doar cateva mii de euro, din care 700 de euro au fost taxele initiale pentru acreditare", spune el, cu precizarea ca a pornit cu materiale pentru doar doi cursanti si a cumparat ulterior din profit restul cosmeticelor care ii ajung acum pentru sase studenti.

Dupa jumatate de an de cursuri, timp in care a avut in total 21 de elevi, timisoreanul muta acum scoala la Bucuresti, avand confirmarea unui interes tot mai mare in piata pentru astfel de cursuri. Aproape toti absolventii din provincie au inceput deja sa profeseze in domeniu, iar prima grupa din Capitala, compusa din sase oameni, este deja aproape completa, cu toate ca nici n-a fost inca inaugurata scoala, lucru care se va intampla in martie. Pentru inceput, in programa vor fi doua module, unul de o luna bazat mai mult pe practica pentru cei care au deja o baza in domeniul artistic, iar celalalt de trei luni, unde cursantii vor fi luati de la zero. Iar taxa este de 1.000 de euro pentru o luna sau 3.500 de euro pentru trei luni.

Pentru a se diferentia insa de competitie, dar mai ales de scolile mai mici unde pot fi luate lectii de machiaj chiar si pentru cateva sute de euro, in general mai mult pentru pregatirea personala a celor inscrisi decat pentru profesare, Doinel Ungureanu a adoptat o strategie mai putin obisnuita. "Studentii modulului de trei luni nu numai ca vor primi o diploma care certifica pregatirea, dar ies din scoala cu un portofoliu complet si cu posibilitatea de a face si practica", explica make-up artistul. Mai exact, H2 Make-up Academy a angajat si un fotograf care se va ocupa de portofoliul de prezentare al fiecarui absolvent. La cateva lectii va participa si un stilist de moda care sa completeze pregatirea cu profilul publicatiilor pentru care ar putea ajunge sa lucreze. Iar in final, teoria va putea fi pusa in practica in saloanele de infrumusetare ale Getei Voinea, ca parte a unei colaborari dintre aceasta si fondatorul scolii. In teorie, parcursul profesional al unui make-up artist priceput nu este deloc dificil si tine nu doar de pregatire si perseverenta, ci si de o doza considerabila de noroc.

Ungureanu a intrat in industrie in urma cu mai bine de sapte ani, dar nu si-a dorit de la bun inceput sa faca asta. A urmat initial Facultatea de Management, dar intre timp, din cauza unor probleme personale cu tenul, s-a inscris si la un curs de estetica faciala in cadrul Universitatii de Medicina din Timisoara. Primul job a fost chiar in domeniu, in 2003, la un salon de infrumusetare, perioada in care si-a descoperit pasiunea pentru machiaj si a realizat ca meseria este si banoasa, avand in vedere ca a castigat de la bun inceput un salariu comparabil cu al unui hair stylist cu trei ani de experienta. "Atunci m-am decis sa ma specializez", povesteste Ungureanu motivul pentru care s-a mutat in Bucuresti si s-a inscris la scoala Kruger-Brent Agency, una dintre putinele existente la acea vreme.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
make-up artist,
machior,
artisti
/arta-si-societate/lifestyle/make-up-artist-in-romania-o-meserie-de-succes-8012202
8012202
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.