Lista gri

Postat la 02 iulie 2007 17 afişări

Cel mai scump film olandez facut vreodata (16 milioane de euro) si in acelasi timp unul dintre cele mai cunoscute: Lista Neagra a olandezului Paul Verhoven s-a aflat pe lista scurta a filmelor ce ar fi putut fi nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film strain. Nu a ajuns intre finaliste, dar nici nu mai conteaza: revenirea lui Verhoeven la limba materna este un film captivant si alert, o combinatie reusita intre efervescentele americane si subtilitatea europeana.

Suntem in 1945. Rachel (Carice Van Houten) este evreica si-si petrece ultimii ani ai celui de-al Doilea Razboi Mmondial ascunsa in casa unei familii din Olanda rurala. Adapostul ei temporar este distrus de o bomba, asa ca Rachel apeleaza la un intermediar care, spera ea, va putea s-o duca intr-unul din teritoriile eliberate. Dar Rachel este surprinsa alaturi de grupul de evrei cu care calatorea de o patrula germana. Singura supravietuitoare, Rachel ajunge la destinatie si intra in Rezistenta. Misiunea ei? Sa se infiltreze in Serviciul de Informatii german. Iar cea mai buna cale este ofiterul Muntze (Sebastian Koch), pe care tanara femeie trebuie sa-l seduca.

Foarte entertaining, desi subiectul la prima vedere nu prea se potriveste cu amuzamentul, Lista neagra are marele merit de a nu-si descrie personajele in alb si negru, ci in nuante de gri, supuse schimbarilor, cobai involuntari ai tulburilor vremuri de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Eroii evolueaza si involueaza, arunca masti si dezvaluie eroism si coruptie (intotdeauna de la cine te astepti mai putin), iar finalul foarte ambiguu in ceea ce priveste moralitatea lui Rachel este atat de neamerican, incat ierti avalansa de intorsaturi de situatie din primele doua ore ale filmului.

Singurul repros ce i se poate aduce acestei drame istorice cu veleitati de James Bond este aglomerarea. In cele 145 de minute ale aventurilor lui Rachel se intampla prea multe lucruri, ceea ce ii afecteaza verosimilul. Si chiar este pacat: se pare ca toate evenimentele petrecute in film s-au intamplat si in realitate, numai ca protagonistele au fost nu una, ci trei. In orice caz, actorii sunt extraordinari, iar Lista neagra cu siguranta un film de vazut. de STEFAN DOBROIU

ZWARTBOEK / LISTA NEAGRA

R: PAUL VERHOEVEN

D: CARICE VAN HOUTEN, SEBASTIAN KOCH, THOM HOFFMAN, HALINA REIJN, WALDEMAR KOBUS, DEREK DE LINT

DIN 22 IUNIE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Lista,
gri
/arta-si-societate/lifestyle/lista-gri-4073856
4073856
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.