Foie gras si peste prins in Delta

Postat la 05 mai 2008 64 afişări

Mihai Bonca, brand managerul Ciucas, se hraneste cu adrenalina de la birou, dar si cu mancare sanatoasa romaneasca, desi n-ar refuza o pizza sau foie gras si rata cu portocale. Nu este genul de gourmet care ia o inghititura dintr-un fel de mancare si, precum degustatorii de vin, sa o savureze de la prima atingere a papilelor gustative pana se topeste in gura, pentru ca "nu analizez de ce imi place un lucru, doar imi place...

La masa de pranz, la Charme, dupa ce a comandat o farfurie de fileto al pepe verde cu legume la gratar si clatite negre la desert, managerul Ciucas a povestit despre jobul sau si despre aventuri si experimente culinare. Evolutia profesionala a lui Bonca a curs firesc, precum berea buna romaneasca - a pornit de pe o functie de research, a lucrat pentru brandurile Timisoreana si Stejar, iar in urma cu un an si jumatate a fost numit brand manager al Ciucas.

"Munca mea in companie este destul de solicitanta, dar si fun, pentru ca, spre deosebire de alte corporatii, la Ursus Breweries nu conteaza neaparat sa te imbraci la costum sau sa apari la birou la o ora fixa, ci mai degraba cat de eficient esti, prin urmare si oamenii sunt mai creativi si atmosfera mai relaxata." Managerul ajunge la birou pe la 10, rezolva treburile mai stresante ca spre dupa amiaza sa se ocupe de chestiuni mai creative precum briefurile. "Eu iau datele de la departamentul de research si le dau o directie, o viziune, altfel vorbind am scheletul si-l invelesc in tesut, apoi brieful meu ajunge la agentia de PR care-l imbraca in haine frumoase si-i da suflu", spune Bonca despre unul dintre procesele care intra in atributiile sale.

Intre rapoarte si briefuri, la ora pranzului, managerul iese cu colegii la masa la Salt'n'Pepper unde "au pizza buna" sau aleg Bistro Atheneu. Sau mananca ce e in pachetul facut de acasa. "Imi place mancarea pe care o fac ori eu ori prietena mea acasa, prin urmare prefer uneori sa-mi fac pachet si sa iau masa in birou. Da, gatesc si eu - mai ales dupa ce am vazut 'Ratatouille', am inceput sa fac combinatii de mirodenii si ingrediente, iese ceva comestibil. N-am ajuns inca sa fac mese pentru prieteni, insa gatesc pentru mine si prietena mea si desi mi se mai reproseaza ca nu pun indeajuns de multa sare cred ca ma descurc destul de bine. In timpul saptamanii, tot eu ma ocup de prepararea micului dejun. Gatitul e un exercitiu de vointa si imi plac exercitiile de vointa. Iar bucataria, ca si biroul sau, pe care managerului nu-i place sa aiba mai mult de cateva documente, trebuie sa arate impecabil la sfarsitul experimentelor culinare. Dar, in weekend, pune ustensilele de gatiti in cui, poate mai face doar piata: "Desi nu ma pricep precum mama, de exemplu, sa negociez pentru legume, cu floraresele, in schimb, am experienta, imi fac intotdeauna rabat la buchetele de flori. Flori cumpar des, nu pentru ocazii, ci doar pentru ca imi place sa surprind". Si sa exploreze. Bonca pleaca destul de des din tara si, pana acum, dintre toate capitalele a preferat Parisul, pe care il iubea inca dinainte de a ajunge acolo si care este singurul loc in care s-ar muta in afara de Bucuresti.

"Am stat o zi si jumatate in Luvru, inca o zi in Versailles si am lasat loc sa ma reintorc sa vizitez, m-am plimbat kilometri intregi pe jos si am incercat sa descopar locuri neturistice. Am luat-o pe stradute laturalnice si m-am oprit sa mananc doar intr-un restaurant unde se vorbea numai franceza. Localnicii stiu cel mai bine ce sa manance si unde. Insa in Franta n-am baut bere, ci mai mult vin, pentru ca francezii nu au o bere proprie, ci mai mult importa pe segmentul asta. De obicei, cand ajunge intr-un oras strain din afara, brand managerul Ciucas intra in supermarketuri sa vada ce branduri de bere se comercializeaza si cum. "In Praga si Germania am ramas surprins sa aflu totusi ca unele restaurante aveau la subsol micile lor fabrici de bere."

Si totusi una dintre cele mai frumoase experiente culinare si cea mai buna bere la halba le-a gasit in Romania, chiar in Delta. "Acum un an si jumatate am fost in Delta, la 5 km de un sat numit Partizan, cu un grup de prieteni. Acolo mancam doar ce prindeam, la propriu, aruncam in apa unditele si prindeam peste pe care-l gateam apoi, la gratar, cu lamaie, ni se parea grozav. Am mers si in sat, unde ne-am imprietenit cu lipovenii si, dupa ce statusem cateva zile intr-o caldura de 40 de grade, cand am baut prima bere la halba ni s-a parut un eveniment deosebit."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Foie,
gras,
si,
peste,
prins,
in,
Delta
/arta-si-societate/lifestyle/foie-gras-si-peste-prins-in-delta-4074194
4074194
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.