De la bloc la pagoda

Postat la 30 aprilie 2007 100 afişări

Stilul de viata oriental, mai echilibrat si mai apropiat de natura castiga zilnic adepti. Insa fascinatia spiritualitatii asiatice a devenit atat de puternica, incat chiar si piata imobiliara vrea sa se reinventeze.

Cu cateva decenii in urma, Andre Malraux spunea ca secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc. Nici nu isi inchipuia Malraux ca misticismul oriental, imbratisat cu entuziasm de o lume intreaga, va deveni una dintre cele mai puternice arme de marketing ale acestui secol. De la ceai pana la tratamente spa, eticheta spiritualitatii asiatice vinde mai bine ca oricand, oferind promisiunea echilibrului interior. Piata imobiliara romaneasca, caracterizata prin viteza si dinamism, este insa la polul opus fata de intelepciunea si moderatia orientala. Si totusi, in conditiile in care pe segmentul rezidential oferta nu reuseste sa prinda din urma cererea, au inceput sa apara primele proiecte rezidentiale cu o tenta exotica si parfum asiatic. Daca cu cativa ani in urma apogeul originalitatii era un design interior in concordanta cu principiile Feng Shui, astazi dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale de lux au inceput sa se foloseasca de aceste principii orientale in proiectarea a intregi complexe rezidentiale, pentru a profita de popularitatea crescanda a acestui trend. Iar interesul starnit de aceste proiecte in randurile cumparatorilor este cat se poate de viu si de incurajator pentru pionierii acestui curent.

Real estate-ul de inspiratie asiatica penduleaza inca intre yin si yang, intre linistea si calmul vilelor minimaliste inconjurate de gradini japoneze si lacuri artificiale si cartierele chinezesti aglomerate cu piete agitate deasupra carora plutesc grele aromele bucatariei asiatice.

Pagoda de un milion de euro

In Snagov, una dintre cele mai vanate zone rezidentiele de lux, va rasari pana la sfarsitul acestui an o veritabila oaza japoneza. Proiectul Arigato este un ansamblu rezidential in editie limitata dezvoltat de Falcon Corporation, care se va rezuma pentru inceput la 4 vile de lux la un pret care porneste de la 1 milion de euro. Atat locatia, cat si caracteristicile proiectului il recomanda ca unul de lux, adresat cumparatorilor care cauta altceva in materie de locuinte. "Am creat o casa care credem ca va revolutiona piata imobiliara", spune Eugen Chiracu, reprezentantul companiei americane Falcon Corporation in Romania.

Proiectate conform principiilor Feng Shui, vilele Arigato vor avea incaperi foarte spatioase si pline de lumina si vor fi construite pe o insula inaltata, pentru a beneficia de o priveliste cat mai spectaculoasa asupra celor 1.000 de metri patrati de gradini amenajate in stil japonez. Iar in ceea ce priveste interiorul, totul se rezuma la lumina si spatii cat mai aerisite cu un design minimalist. De aceea, zidurile au fost inlocuite in proportie de 80% de ferestre, iar terasele aferente se intind pe nu mai putin de 350 de metri patrati. Tabloul complet include sauna, piscina, jacuzzi-ul incorporat in terasa semi-deschisa, livingul terasat, semineele de pe ambele nivele si designul interior in acord cu spiritul japonez. "Proiectarea vilelor de lux Arigato a reprezentat o reala provocare", recunoaste Cristian Oneata, arhitectul-sef al proiectului Arigato. "Am lucrat timp de 6 luni impreuna cu dezvoltatorii pentru a crea acest proiect de lux unic pe piata romaneasca."

Reprezentatul dezvoltatorului american spune insa ca cel mai important lucru a fost crearea unei ambiante cat mai apropiate de spiritul asiatic. "Am vrut sa aducem in casele din acest ansamblu rezidential linistea si echilibrul din atmosfera orientala. Principiul Feng Shui este unul dintre cele mai complexe din arta si organizarea asiatica si in ciuda dificultatilor am tinut sa proiectam casele din acest ansamblu in concordanta cu elementele constitutive ale acestei filosofii pentru a capta cat mai bine spiritul japonez. De aceea, vilele au fost gandite astfel incat toata energia luminii solare sa fie in permanenta captata in interiorul si imprejurul caselor. Insa elementul cu adevarat distinctiv al proiectului nostru il reprezinta gradinile japoneze si credem ca vom crea o peisagistica cu influente asiatice cu adevarat de exceptie."

Arigato reprezinta deocamdata un concept unic pe piata imobiliara din Romania, insa reactiile publicului au fost pozitive, facand loc si altor initiative asemanatoare. "Consideram ca suntem pionieri in arhitectura de influenta orientala, fiind deocamdata singurul dezvoltator imobiliar care promoveaza un asemenea proiect in Romania", spune Eugen Chiracu. "Insa judecand dupa reactia pozitiva si extrem de interesata a celor ce au intrat in contact cu proiectul nostru, apreciem ca influenta stilului asiatic este binevenita din toate punctele de vedere pe piata imobiliara romaneasca." Agentul exclusiv al proiectului Arigato, Victoria Linca, consultant senior in cadrul DTZ Echinox, nu crede ca vilele japoneze vor ramane multa vreme pe piata. "Desi procesul de vanzare nu a fost inca demarat, exista deja cereri concrete de achizitionare a acestor locuinte."

Vacanta de acasa

Daca pana acum alti dezvoltatori nu s-au incumetat sa imbratiseze acest trend, Adriana Sohodoleanu, Research & PR Coordinator al Colliers International, explica retinerea lor prin constrangerile pe care acesta le implica. "Arhitectura orientala nu este o tendinta actuala din cauza regimului de inaltime redus pe care il presupune. Pretul ridicat al terenului implica dezvoltarea de blocuri inalte. Principiile si designul oriental cu siguranta sunt ceva deosebit pe piata vilelor din Romania datorita regimului de inaltime redus, densitatii mici, teraselor ample, lacurilor artificiale si spatiilor verzi, dar momentan nu este ceva foarte raspandit. In prezent, la achizitionarea unei locuinte, principalii factori luati in considerare de cumparatori sunt locatia urmata indeaproape de pret. Pe masura ce piata devine mai bogata si mai matura, designul va deveni si el un factor important."

Succesul de care se bucura insa asemenea initiative ramane deocamdata limitat la segmentul rezidential de lux. Insa, pe masura ce nevoia de nou va patrunde pe toate segmentele pietei imobiliare rezidentiale, acest trend va avea o foarte mare priza la public. "Momentan covarsitoarea parte a ofertei de pe piata imobiliara are un stil clasic, european, iar romanii se ghideaza foarte mult dupa locatie si pret, stilul arhitectural ocupand un loc secundar in alegerea unei locuinte. Romanii insa sunt deschisi la nou, vor sa fie deosebiti, cauta un alt stil de viata, deci vor aprecia un stil nou, proaspat, ca cel oriental."

Un alt proiect rezidential care a imprumutat din tendintele orientale este Green Lake Residences, a carui tema centrala este apropierea de natura. Amplasat in nordul Bucurestiului, pe malul lacului Grivita, Green Lake este un proiect amplu ce contine atat apartamente, cat si 79 de vile, amplasate pe malul lacului, aproape de padure, dar totusi in oras. Fara a incerca sa transforme intregul proiect intr-unul etnic, vilele cu 2 etaje grupate in jurul lacurilor ecologice si a gradinilor aerisite aduc proiectului o nota exotica care se incadreaza in trendul asiatic. Proiectul fiind unul de mari dimensiuni, dezvoltatorii greci de la Technical Olympus Group au vrut insa sa puna la dispozitia viitorilor proprietari mai multe facilitati si asa s-au nascut clubul de iahting, terenurile de tenis si salile de sport din interiorul ansamblului, totul in ideea asigurarii unui lifestyle emblematic. "Un proiect imobiliar cu o arhitectura deosebita si un concept unitar nu ofera doar o simpla locuinta, ci si un stil de viata", spune Sohodoleanu. "Prin conceptul sau, Green Lake ofera locatarilor sai un spatiu de recreere chiar in locuinta proprie, dar si un numar mare de facilitati. Cu o arhitectura moderna si un aer exotic conferit de aspectul spectaculos si diferit al proiectului, Green Lake vrea sa fie o marca a statutului social."

Din punct de vedere arhitectural, in cadrul proiectului Green Lake tendintele contemporane minimaliste se contopesc cu elemente specifice ale arhitecturii interbelice. Insa ceea ce aduce nota distinctiva a acestui proiect si il diferentiaza de cele traditionale este designul interiorului complexului, amenajat cu lacuri, multe spatii verzi si locuri de relaxare. "In conceperea spatiilor interioare s-a urmarit maximizarea confortului si crearea senzatiei de vacanta chiar in propria casa", spune Sohodoleanu. "Gradinile interioare sunt create in jurul unor lacuri cu dubla functionalitate, care transforma proiectul Green Lake intr-o destinatie de vacanta, oferind armonie, frumusete si confort."

Cum era de asteptat, proiectul a fost primit cu mult entuziasm de bucuresteni, dovedind inca o data ca pe segmentul rezidential de lux cererea de nou este foarte mare. "Publicul a demonstrat un interes deosebit de ridicat fata de proiectul Green Lake. Gradul de ocupare din prima faza este de 85%, acest lucru demonstrand ca romanii sunt pregatiti pentru un astfel de proiect si cauta sa-si imbunatateasca conditiile de viata, iar piata este pregatita sa absoarba acest tip de locuinte", spune Sohodoleanu.

Atractia chinezeasca

Un apartament de 145 de metri patrati, construit si amenajat dupa toate regulile Feng Shui poate costa doar 100.000 de euro. Asta in viitorul cartier chinezesc dezvoltat de Niro Grup, in imediata apropiere a complexului Europa. Chiar daca in teorie cartierul chinezesc va fi deschis pentru orice cumparator, indiferent de nationalitate, rezidentii chinezi au prioritate. Apartamentele din cele 12 blocuri ale China Towers vor fi amenajate astfel incat sa combine in mod armonios cele cinci elemente ale naturii - lemnul, focul, pamantul, apa si metalul si sa creeze un mediu echilibrat din punct de vedere energetic. O alta regula de baza a traditiei chinezesti este eliminarea numarului patru, cifra fatidica in cultura orientala. De aceea, in planurile dezvoltatorului, a fost eliminata aceasta cifra, iar in China Towers blocul sau apartamentul cu numarul patru este absent.

Cand vorbim despre un cartier chinezesc, fie ca acesta este in San Francisco, Dubai sau Bucuresti, este de la sine inteles ca nu componenta rezidentiala este cea care genereaza atractia. Chinatown-urile din intreaga lume sunt veritabile obiective turistice, atmosfera de acolo atragand in fiecare an sute de mii de vizitatori. Potentialul turistic al cartierelor chinezesti este atat de mare incat lantul hotelier Hilton a deschis un hotel in Chinatown-ul din Montreal. In Bucuresti cartierul chinezesc se va intinde pe 80 de hectare si va fi impartit in zona rezidentiala, cea comerciala si un centru de afaceri, China Business Center. In total Chinatown-ul bucurestean va dispune de 1.700 de spatii comerciale si o artera speciala pe care se vor insira restaurantele traditionale. Iar pe langa acestea vor aparea si centrele medicale traditionale chinezesti, care folosesc ca metode de tratament acupunctura, masajul sau fitoterapia, si pietele si magazinele cu produse alimentare traditionale chinezesti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
De,
la,
bloc,
la,
pagoda
/arta-si-societate/lifestyle/de-la-bloc-la-pagoda-4073749
4073749
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.