Cum se face o cafea cu adevarat buna? Secretele prepararii cafelei

Autor: Ioana Mihai Postat la 03 aprilie 2011 4341 afişări

Cafeaua espresso preparata corect are mai putina cofeina decat cea facuta la filtru, motiv pentru care italienii, mari amatori ai acestui tip de bautura, pot bea cateva cesti pe zi fara sa aiba probleme cu tensiunea.

Temperatura potrivita pentru apa care se prepara un espresso - 25 de ml in tot atatea secunde, cu o cantitate de 7 grame de cafea proaspat macinata - este de 92 de grade Celsius. Nu mai mult, pentru ca se "arde" cafeaua. Nici mai putin pentru ca uleiurile esentiale nu pot fi extrase. In plus, cafeaua trebuie presata bine, pentru ca daca raman goluri de aer apa isi croieste un drum rapid prin ea si aceleasi uleiuri esentiale nu mai sunt extrase. Un alt "secret" al unei cafele bune este ca si ceasca sa fie calda, pentru a mentine temperatura. Atentie! Temperatura potrivita pentru servirea cafelei este intre 50 si 70 de grade Celsius. Daca este mai calda, cel care vrea sa bea se frige, iar daca este mai rece nu se mai simt pe deplin aromele.

Nu in ultimul rand, mixul de cafea este important. Arabica este un soi mai cautat, mai scump, produs in cantitati mai mici, si mai savuroasa. Robusta este mai tare. De regula, la vanzare se gasesc mixuri din aceste soiuri, dar conteaza foarte mult ponderea lor, provenienta, producatorul, chiar si lotul. De pilda, unele cantitati sunt produse in livezi, printre pomi fructiferi, iar boabele astfel produse au arome speciale.

Conteaza, in plus, extrem de mult si ca boabele sa fie proaspat macinate in momentul cand sunt puse in espressor, pentru ca dupa numai un minut de la macinare calitatile cafelei incep sa se piarda.

Un espresso facut corect trebuie sa fie cremos, iar un cappuccino facut bine trebuie sa aiba spuma atat de densa, incat sa sustina betigasele cu care se amesteca zaharul in cafea.

Desigur, un rol esential in acest proces il are aparatul (espressorul) de cafea. Un aparat profesional poate ajunge si la costuri de 7.000 de euro, care are si dimensiuni mari si, prin urmare, nu este potrivit pentru o locuinta. Exista insa si variante mai ieftine, de doar cateva sute de euro, disponibile pentru cei care tin sa savureze o cafea buna chiar acasa.

Nu in ultimul rand, e bine sa stiti ca 15 sau 25 de ml de cafea espresso pot fi folosite in prepararea unor cocteiluri spectaculoase, care au in compozitie spuma de lapte, frisca, lichior si vodca. Secretele acestor tipuri de cocteiluri stau in mixarea compozitiei cu gheata si racirea prealabila a paharelor.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/cum-se-face-o-cafea-cu-adevarat-buna-secretele-prepararii-cafelei-8120462
8120462
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.