Situatia economica internationala a devenit atat de imprevizibila, incat nu se stie niciodata cum se va intoarce roata: limba engleza ar putea fi inlocuita in mediul de business, cel putin partial, de chineza sau araba. Unii s-au pregatit deja pentru o astfel de eventualitate.
La zece ani aranja fructele si legumele pe taraba bunicului din Londra, cand a implinit 11 deja stia sa dea rest clientilor, la 12 se targuia cu furnizorii pentru a obtine cel mai bun pret, iar pentru cea de 15-a aniversare tot ce si-a dorit a fost propria taraba. Cam asa suna drumul spre statutul de milionar al lui Charlie Trumper, personajul imaginat de Jeffrey Archer in romanul "As the Crow Flies" (publicat in Romania cu titlul "In linie dreapta"). Charlie a invatat arta comertului de la bunicul sau, care i-a predat si una dintre cele mai importante lectii ale comertului - sa vorbeasca pe limba clientului.
Desi povestea romanului lui Jeffrey Archer este pura fictiune, lectia bunicului lui Charlie este cat se poate de reala. Se pare ca la asa ceva s-au gandit si americanii, care atunci cand China a inceput sa se remarce ca una dintre cele mai mari economii ale lumii, au inceput sa-si inscrie progeniturile la lectii de limba chineza.
Economistii spun ca evolutia economiei chineze este cea mai mare surpriza a ultimelor decenii. Economia Chinei a depasit-o pe cea a Germaniei in 2007, ocupand pozitia a treia in ierarhia mondiala, dupa Statele Unite si Japonia, conform Bloomberg. Oficiul de statistica din China a anuntat ca PIB a crescut cu 13% in 2007, la 25.731 de miliarde de yuani (2.552 de miliarde de euro), valoare care depaseste performantele celei mai mari economii din Europa, Germania, care a atins in 2007 un PIB de 2.424 de miliarde de euro, calculat la ratele de schimb medii din 2007.
Gratie perspectivelor de business pe care le reprezinta o astfel de piata, numarul de ore de limba chineza in scolile primare si in liceele din SUA a crescut cu aproape 200% in 2008 comparativ cu 2004, conform Asia Society, o organizatie neguvernamentala care promoveaza studiul limbii chineze. Popularizarea cursurilor de chineza a fost stimulata si de fondurile guvernamentale care au incurajat invatarea acestei limbi. Departamentul de Stat american a acordat in 2005 fonduri de 1,3 miliarde de dolari pentru ca scolile americane sa introduca module de limba chineza. "Pastrarea statutului de superputere al SUA depinde de noua generatie, iar americanii, considerati cei mai importanti antreprenori din ultimul secol, trebuie sa ramana in frunte", spune Hong Li, lector in cadrul departamentului de limbi moderne de la colegiul Ithaca.
Sa notam ca limba chineza este cea mai raspandita de pe glob, dialectele sale fiind vorbite de 1,3 miliarde de oameni in toata lumea. Pentru comparatie, la nivel mondial exista aproximativ 700 de milioane de vorbitori de engleza si 80 de milioane de vorbitori de franceza.
In ceea ce priveste invatamantul romanesc, acesta pare sa aiba in vedere nu numai piata chineza, ci si tarile nordice sau Balcanii. Cel putin asa sugereaza cererea pentru cursurile de limbi straine. In conditiile in care puterea este inca in mainile "clasicilor", adica a limbilor engleza, franceza, germana sau spaniola, amatorii de culturi mai putin promovate se inscriu la centrele specializate in limbi straine. Centrul Fides are in oferta cursuri pentru 28 de limbi straine, printre care bulgara, ceha, croata, japoneza sau chineza, Echo a inclus atat limbi slave, cat si scandinave sau chineza, ebraica si turca, iar Ariel are in portofoliu cursuri de araba, chineza, olandeza, japoneza si limbi slave.
Piata locala de cursuri de limbi straine a evoluat oarecum in pas cu raporturile economice dintre puterile lumii. "Oferta de predare a limbilor straine mai putin cunoscute a fost lansata de multa vreme si colaboram cu profesori specializati pe foarte multe limbi. Insa cererea pentru aceste limbi este intr-adevar mai recenta - dateaza de vreo sase ani si a devenit permanenta in ultimii doi", spune Luminita Petrulian, director al Centrului de Limbi Straine Fides, adaugand ca, in cazul Fides, cele mai cerute cursuri sunt cele de limba greaca, suedeza, portugheza, araba, rusa, chineza si turca.
Cat despre cursanti, reprezentantii centrului spun ca majoritatea au varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani: "Dintre solicitantii persoane fizice, cei mai tineri, care deja cunosc limbi de mare circulatie, doresc sa invete aceste limbi pentru a-si largi orizontul lingvistic si cultural, iar cei mai in varsta pentru a putea sa comunice cu prieteni sau rude din tarile respective."