Companiile chinezesti angajeaza albi pentru a vinde mai bine occidentalilor

Postat la 12 iulie 2010 30 afişări

Pentru a castiga mai usor increderea partenerilor de afaceri din Europa sau din SUA, unele companii chinezesti cauta sa angajeze straini, de preferinta occidentali sau americani. Unele merg chiar mai departe, apeland la serviciile unor actori sau modele straine care sa pretinda ca detin functii de conducere in afacerea lor.

"Sase dintre noi ne-am intalnit la aeroportul din Beijing, unde Jake ne-a dat ultimele detalii. Trebuia sa reprezentam o companie din California care construia ceva in Dongying si sa facem inspectii zilnice la santier sau sa participam la ceremonia taierii de panglica. In timpul ceremoniei, unul dintre noi urma sa tina un discurs in calitate de director al companiei. Sarcina i-a revenit prietenului meu Ernie, care era cel mai varstnic din grupul nostru, deci avea mai multa credibilitate. Deja i se pregatisera cartile de vizita", scrie un actor american stabilit in China pe un blog pentru expati.

In 2010, produsul intern brut al Chinei a crescut cu 8,7%, iar specialistii Bancii Mondiale estimeaza ca si in 2010 va avea o evolutie similara, in conditiile in care majoritatea economiilor lumii au scazut. Totusi, in ciuda pozitiei de forta economica, unii dintre oamenii de afaceri locali considera ca o figura neasiatica in fruntea companiei face bine la business, dupa o logica de altfel corecta: americanul sau europeanul care iau contact cu firma respectiva se vor simti incurajati sa discute cu cineva de aceeasi cultura cu ei si vor capata mai multa incredere sa faca afaceri cu "strainii" chinezi.

Autorul cartii "Think like Chinese", Zhang Haihua, crede ca a avea cativa straini in companie inseamna prestigiu, bani si conexiuni importante. "In China, chipul este mai important decat insasi viata. Pentru ca tarile din Vest sunt atat de dezvoltate, multi chinezi cred ca o duc mai bine, asa incat reprezentantii companiilor considera ca daca angajeaza straini inseamna ca isi demonstreaza avutia si relatiile pe care le au in strainatate. Asa ca daca isi doresc sa impresioneze pe cineva, se prezinta cu angajatii lor straini. Sau inchiriaza un strain", scrie Haihua.

Unele dintre companiile locale merg pana acolo incat aloca sume importante din bugete pentru inchirierea, timp de o zi, un weekend, o saptamana sau chiar o luna, a unor actori albi care sa pretinda ca sunt angajati sau parteneri de afaceri ai companiei.

"Am devenit om de afaceri fals in China, un post adesea lucrativ pentru expatii in cautare de bani. Un prieten actor din State a fost platit sa reprezinte o companie partenera din Canada si sa tina un discurs despre investitii in domeniul eco. Altul a zburat la Shanghai si i s-a spus sa pretinda ca este buyer. Recrutarea de <oameni de afaceri> este una dintre metodele de construire a imaginii pentru companiile locale", scrie un alt expat pe un forum.

Anul trecut, Jonathan Zatkin, un actor american care locuieste in Beijing, a pozat ca vicepresedinte al unei companii italiene de bijuterii care se presupune ca are un parteneriat cu un lant de bijuterii din China de un deceniu, relata CNN. Zatkin a fost platit cu 300 de dolari sa calatoreasca, alaturi de cateva modele din Rusia, intr-un orasel din centrul Chinei - Henan - unde a tinut un discurs pentru deschiderea unui magazin de bijuterii.

"Am fost pe scena ca sa il impresionez pe primarul orasului, iar in discurs spuneam cat este de extraordinar sa lucrez cu acea companie de 10 ani si cat sunt de mandru. Au organizat un mare concert si tot orasul era acolo", povestea Zatkin.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
companii,
China,
americani,
actori
/arta-si-societate/lifestyle/companiile-chinezesti-angajeaza-albi-pentru-a-vinde-mai-bine-occidentalilor-6530850
6530850
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.