Campionatul mondial de ecologie
Pe masura ce valul “verde” intra in casele consumatorilor, producatorii de electrocasnice au inceput sa se intreaca in produse cu eticheta ecologica.
La inceput, ecologia a fost pur si simplu un subiect la moda. A fost tema predilecta la Forumul Economic de la Davos, dezbatuta in cabinetele sefilor de stat si folosita ca strategie de promovare de catre miliardarii care anuntau alocarea unor sume spectaculoase pentru salvarea mediului.
Evident, primeau si scutiri de taxe datorita acestor nobile cruciade. Mai nou, salvarea planetei tinde insa spre o anumita democratizare - din birourile politicienilor, ale miliardarilor si ale militantilor pentru salvarea planetei, a trecut in casele oamenilor de rand.
“Mai ales in societatea occidentala, unde se pune mare accent pe calitatea vietii, consumatorii simt nevoia sa schimbe modul in care traiesc, iar noua abordare a ecologiei tine de adaptarea stilului de viata la mediu”, a declarat pentru BUSINESS Magazin Francesco Morace, sociolog, scriitor, jurnalist si presedinte al Future Concept Lab, un institut de cercetare cu sediul la Milano.
Morace a fondat Future Concept Lab in 1988, iar in prezent lucreaza cu 50 de consultanti in peste 25 de tari care observa viata cotidiana a oamenilor din toata lumea, fenomenele culturale, cu scopul de a defini tendintele din societatea actuala.
Specialistii au identificat foarte clar etapele parcurse de tendinta spre o viata cotidiana “ecologica”.
“Valul
Producatorii bunurilor de larg consum au sesizat tendinta, ca si impactul economic pe care il poate avea mediului. “Ecologia este acum despre bani, despre cum vom supravietui din punct de vedere economic in urmatorii 20 de ani”, spune Clare Brass, designer industrial care in prezent este director al fundatiei SEED de protectie a mediului.
Una dintre pietele unde producatorii au lansat produse menite sa schimbe stilul de viata al consumatorilor este cea de electrocasnice. “Am ajuns intr-o faza in care companii mari precum Whirlpool realizeaza produse promovate prin conceptul ecologic si care vizeaza nu numai 5-10% din piata, ci toata piata. Iar in urmatorii 10 sau 15 ani tendinta va fi din ce in ce mai puternica”, spune Morace.
Electrocasnicele reprezinta peste un sfert din consumul total de energie al unei gospodarii, conform Agentiei Mediului din SUA. Iar campaniile din acest domeniu au capatat o atat de mare amploare, incat s-au format chiar agentii speciale pentru auditul consumului de energie, cum este KeySpan, care face evaluari si ofera solutii pentru cresterea eficientei.
De exemplu, KeySpan apreciaza ca folosirea masinii de spalat vase in loc de spalarea manuala economiseste 19.000 de litri de apa pe an si 25 de euro la costurile totale cu energia intr-o familie. La sfarsitul anului 2006, Bosch a creat pe site-ul companiei o sectiune speciala, Green Resource Center, pentru a-i educa pe clientii in ceea ce priveste eficienta consumului de energie.
In timp, sectiunea s-a dezvoltat, iar in prezent include un calculator pentru economisirea energiei, informatii despre cele mai noi programe ecologice, reduceri pentru consumatorii care achizitioneaza produse Bosch prietenoase pentru mediu, precum si consiliere pentru cei care vor sa isi construiasca locuinte ecologice.
In plus, pe site exista o prezentare multimedia unde este explicat, din punctul de vedere al companiei, efectul pe care un individ il poate avea asupra mediului daca achizitioneaza un produs prietenos pentru mediu.
De exemplu, pentru anul 2007 s-a estimat ca peste 8 milioane de americani au achizitionat o masina de spalat vase; Bosch sustine, promovandu-si astfel produsele, ca daca fiecare masina ar fi fost din seria Bosch Energy Star (linia ecologica a producatorului), energia economisita ar fi redus emisiile de dioxid de carbon cu 4,3 milioane de tone.
Insa cea mai indrazneata miscare de pana acum a facut-o Whirlpool, care a integrat ideea de produse ecologice intr-o “bucatarie verde”. Inovatiile incorporate in aceasta vin ca o continuare a tehnologiei “Al saselea simt”, dezvoltata de Whirlpool in ultimii zece ani si care in prezent economiseste 30% din consumul de apa si energie la aparatele electrocasnice.
Preturile produselor dotate cu tehnologia “Al saselea simt” sunt cu aproximativ 30% mai mari decat cele ale electrocasnicelor obisnuite, insa investitia este recuperata prin economisirea energiei.
La prima vedere, “bucataria verde” arata similar cu una normala, insa diferentele sunt importante. Designerii companiei au realizat un eco-sistem care reduce consumul si recicleaza, astfel incat consumul de apa si energie este cu 70% mai eficient decat in cazul unei bucatarii normale.
Tehnologia eco-sistemului permite refolosirea caldurii generate de frigider, singurul aparat electrocasnic ce functioneaza 24 de ore din 24, pentru a produce apa calda pentru masina de spalat vase. Frigiderul este divizat in cateva compartimente, fiecare cu
Astfel, consumul de energie se reduce la jumatate. In plus, s-a introdus un spatiu de stocare a alimentelor care nu trebuie intotdeauna tinute in frigider, cum este cazul legumelor. Mai mult, tavanul bucatariei detecteaza cantitatea de fum sau abur degajate in timpul gatirii si adapteaza puterea de absorbtie.
De asemenea, masoara temperatura si umiditatea aerului care trece prin filtre, il purifica si climatizeaza bucataria. Ideea de “bucatarie verde” este inca in stadiul de concept, urmand sa intre in productie in urmatorii ani.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe alephnews.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro













