Arta prin corespondenţă, noua modă din Marea Britanie

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 28 ianuarie 2017 119 afişări

Faptul că artistul sau reprezentanţii săi nu pot pune lucrările originale la dispoziţia instituţiilor care vor să le expună nu este un impediment pentru o expoziţie, aşa cum o arată o iniţiativă din Marea Britanie.

Arta prin corespondenţă, noua modă din Marea Britanie

Toţi artiştii prezentaţi în ultima expoziţie de la galeria Yorkshire Sculpture Park s-au folosit de mijloace de comunicare moderne pentru a-şi trimite lucrările, expediindu-le prin e-mail pentru proiectul intitulat „Beyond Boundaries: Art by Email” („Dincolo de graniţe: artă prin e-mail”), scrie Financial Times. Toţi cei 18 artişti participanţi provin, în special, din zone conflictuale din Orientul Mijlociu şi nordul Africii şi le-ar fi greu să primească viză de intrare în UE, de unde şi ideea de a apela la poşta electronică pentru a fi prezenţi în expoziţie.

Organizatorii acesteia le-au solicitat artiştilor să trimită lucrări care să evidenţieze provocările cu care se confruntă în fiecare zi în zonele în care trăiesc. Una din lucrările expuse, de exemplu, arată un bărbat în tricou galben care pluteşte printre baloane colorate. Realizată de Baris Seyitvan, din oraşul Diyarbakir din Kurdistanul turcesc, baloanele amintesc de câte o persoană care a suferit persecuţii şi a fost ţinută o vreme în închisoarea din oraş, între timp devenită muzeu.

O altă piesă trimisă de un fotograf de la Mosul înfăţişează un refugiat yazidi, alungat din căminul său de forţele Isis, care rătăceşte printre ruine cu o pernă în braţe ca alinare. Un alt artist, Sahand Hesamiyan din Teheran, din Iran, a trimis o imagine cu o instalaţie de artă intitulată „Paradis” pe care YSP a reprodus-o cu ajutorul unei imprimante 3D. Instalaţia închipuie nişte chiparoşi, simbol al purităţii în ţara acestuia, agăţaţi de tavan, printre care să se plimbe vizitatorii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.