Alonzo King şi Lines Ballet din San Francisco la Bucureşti

Autor: Ioana Mihai Postat la 01 mai 2012 44 afişări

Invitaţii celei de a XIII-a ediţii a Întâlnirilor JTI sunt coregraful afro-american Alonzo King şi compania de dans contemporan Lines Ballet San Francisco, care vor susţine un spectacol pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, pe 17 noiembrie, ora 19.00.

Pentru prima dată, Întâlnirile JTI, cel mai important eveniment cultural anual organizat de JTI România, va ajunge şi la Chişinău, pe 14 noiembrie, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet al Republicii Moldova, la orele 19.00. JTI îşi propune astfel ca Întâlnirile să devină şi pentru publicul din Republica Moldova un reper cultural de tradiţie.

Întâlnirile JTI au fost lansate în 2000, iar la prima ediţie a participat celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, urmată în anii următori de Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theatre, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile. De asemenea, dirijorul Seiji Ozawa, Filarmonica "George Enescu", pianiştii Dmitri Alexeev şi Valentin Gheorghiu au fost oaspeţi ai Întâlnirilor JTI.

Invitatul din acest an, Alonzo King, aflat la conducerea Lines Ballet din 1982, a creat coregrafii pentru companii celebre, precum Bejart Ballet, Alvin Ailey sau Les Ballets de Monte Carlo. Primarul oraşului San Francisco, Gavin Newsom i-a oferit în 2008 premiul "Mayor's Art Award", numindu-l "Tezaurul oraşului San Francisco". A primit de asemenea alte numeroase premii şi distincţii (Italian Danza & Danza Best Choreography Award, 2008; San Francisco Foundation Community Leadership Award, 2007; US Artists Fellowship, 2006; Isadora Duncan Award etc).

Spectacolul prezentat la Chisinău şi apoi la Bucureşti va fi alcătuit din două momente coregrafice: Dust and Light şi Rasa.

În Dust and Light coregraful reuşeşte să aducă pe scenă intimitatea emoţională a dansului. Dansatorii, învăluiţi în raze argintii de lumină, se mişcă în contrapuncte armonioase, pe variaţiunile baroce ale muzicii lui Arcangelo Corelli sau odele sacre ale lui Francis Poulenc. "Spectatorul rămâne în extaz, uimit de virtuozitatea dansatorilor", scrie Il Sole 24 ore despre Dust and Light.

Rasa, pe muzica lui Zakir Hussain este, în coregrafia lui Alonzo King, un apel la suflul spiritului şi, în acelaşi timp, o formă de a asculta răspunsul spiritului. "Rasa este extraordinar. (…) Dansatorii sunt fizic virtuozi, dar adevărata lor virtuozitate stă în dezvăluirea sufletelor, şi aici se regăseşte adevărata arta a lui King", scrie San Francisco Chronicle.

Biletele pentru spectacolul din Bucureşti susţinut de Alonzo King şi Lines Ballet din San Francisco, se găsesc în reţeaua Eventim - magazinele Vodafone, Germanos, Orange, Domo, librăriile Humanitas şi Cărtureşti, Sala Palatului şi online pe eventim.ro.

JTI este membră a grupului Japan Tobacco (JT), unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun. JTI comercializează mărci precum Winston, Mild Seven si Camel. Având sediul central la Geneva, Elveţia, JTI are 25.000 de angajati şi operaţiuni în 120 de ţări.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
eveniment,
Alonzo King,
Lines Ballet
/arta-si-societate/lifestyle/alonzo-king-si-lines-ballet-din-san-francisco-la-bucuresti-9584195
9584195
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.