Se spune ca Hollywoodul e in criza, dar nu-i adevarat

Postat la 26 ianuarie 2010 15 afişări

Se spune ca Hollywoodul este in criza, dar nu-i adevarat: chiar ii prieste contextul economic in care lumea nu are de lucru, dar se pare ca merge totusi la cinema. Cu toate acestea, cate o premiera pe ici, pe colo se inspira din contextul economic, iar cel mai bun exemplu (din toate punctele de vedere) este “Up in the Air”/”Sus, in aer”, cu premiera vineri pe marile noastre ecrane.

"Up in the Air", pentru care regizorul Jason Reitman (fiul lui Ivan "Ghostbusters" Reitman) a primit un binemeritat Glob de Aur pentru cel mai bun scenariu, nu este despre criza, ci despre o multi-criza. De apreciat pentru tonul optimist (atentie, acesta este foarte bine ascuns) si pentru ghidusa invitatie la contemplarea propriilor alegeri, "Up in the Air" face praf si o multime dintre caracteristicile visului american si mai ales ale acelui gen de oameni in stare sa plateasca 1.000 de dolari (sau, bine, 999) pentru ca pe ecranul iPhone-ului sa le apara cuvintele "I am rich".

George Clooney este Ryan Bingham, un adevarat campion al neimplicarii, care-si petrece majoritatea zilelor departe de casa, dand afara angajatii companiilor aflate in programe de restructurare. Nelegat de nimic, suficient siesi si (aparent) cat se poate de liber, Bingham este regele volatilului sau regat aerian, al calatoriilor la clasa business, al hotelurilor de langa aeroporturi si al birourilor de inchiriat masini, savurand fiecare doza de tratament preferential adusa de "loialitatea" sa fata de o marca sau alta, de la cozi speciale si deci mai scurte si pana la carduri stralucitoare, avantaje fara substanta, dar datatoare de dependenta.

In lumea lui Bingham, totul este o oportunitate si la orizont straluceste continuu un nou inceput, un nou avion de luat, un nou discurs de tinut (in timpul liber tine discursuri motivationale), o noua aventura de consumat intr-o alta camera de hotel deschisa cu un card de client premium. Desi nu pare genul de om cu care ti-ar placea sa imparti o bere dupa orele de serviciu, interpretarea lui Clooney ii aduce un imens sarm acestui erou de criza, hotarat sa nu lase niciun fel de balast sa-i ingreuneze confortabila si impersonala calatorie spre nicaieri.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film
/arta-si-societate/film/se-spune-ca-hollywoodul-e-in-criza-dar-nu-i-adevarat-5411911
5411911
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.