Luna festivalurilor

Postat la 03 mai 2010 18 afişări

Luna mai arunca in presa internationala cateva dintre cele mai interesante subiecte legate de cinema: la “ei” este Cannes-ul, cel mai mare festival al lumii, iar la “noi” TIFF si-a noua lui editie, cu peste 300 de filme in program.

Cu un buget anual de aproximativ 20 de milioane de euro, festivalul de la Cannes reuseste sa atraga la mijlocul fiecarui mai cele mai mari nume ale cinematografului mondial, lasand adesea putine variante pentru sora mai mare, Venetia, si fratele mai mic, Berlinul. Anul acesta organizatorii au anuntat o selectie cat se poate de variata, cu o competitie dominata de fosti castigatori ai unor premii importante, dar si cu suficient de multe nume noi ca avangardismul si inovatia sa nu fie puse in pericol.

Nikita Mihalkov lanseaza cel mai scump film realizat vreodata in Rusia, continuarea "Soare inselator 2: Exodul"/"Burnt by the Sun 2: Exodus", al carui buget de 55 de milioane de dolari a fost cheltuit in mare parte pe recrearea unor impresionante scene de lupta din al Doilea Razboi Mondial. Chiar daca isi ucide protagonistii la sfarsitul primei parti, oscarizata in 1995, Mihalkov ii resusciteaza exuberant, dovedind ca nu doar conationalul sau Timur Bekmambetov este sensibil la artificiile Hollywoodului. Cu mare parte din distributia initiala din nou pe generic, "Burnt By The Sun 2" s-a lansat deja in Rusia pe nu mai putin de o mie de ecrane.

Un alt razboi, dar mai recent, este punctul de pornire in "Fair Game", un thriller regizat de Doug Liman despre Plamegate, scandalul Valerie Plame Wilson, un ofiter CIA sub acoperire, a carei implicare in activitatea agentiei a fost data in vileag dupa ce sotul ei, fostul ambasador Joseph Wilson, a publicat un articol despre o stratagema folosita de administratia Bush pentru a justifica atacul asupra Irakului. Naomi Watts si Sean Penn ii vor interpreta pe sotii Wilson, iar Doug Liman ("Dl. si d-na Smith") are tot ce-i trebuie ca sa-i faca sa transpire un pic in acest film care imbina actiunea cu mesajul politic.

Daca v-au placut "Amores Perros", "21 de grame" sau "Babel", sunt toate sansele sa asteptati cu nerabdare "Biutiful" al lui Alejandro González Iñárritu, cu oscarizatul Javier Bardem in rolul unui traficant care-si intalneste un vechi prieten din copilarie, acum politist. Abbas Kiarostami, Takeshi Kitano, Mike Leigh, Rachid Bouchareb, Daniele Luchetti, Bernard Tavernier si Apichatpong Weerasethakul sunt doar cativa dintre obisnuitii marilor festivaluri care ar putea avea un cuvant de spus la 22 mai, cand juriul condus de Tim Burton va anunta palmaresul editiei cu numarul 63 a festivalului.

Daca nu-i Cannes, e TIFF

Cine nu are posibilitatea sa dea o fuga pana la Cannes pentru a vedea cele mai noi productii romanesti si mondiale mai are o sansa la TIFF. Cea de-a noua editie a festivalului Transilvania, cel mai popular festival de film al Romaniei, incepe la 28 mai si, timp de zece zile, va proiecta in cele mai interesante locuri ale Clujului peste 300 de filme.

In deschiderea festivalului, "Soul Kitchen" al lui Fatih Akin, al carui excelent "Gegen die Wand" a putut fi vazut recent in deschiderea NexT. BUSINESS Magazin a vazut deja filmul in cadrul festivalului de la Venetia si poate sa va recomande schimbarea de ton a lui Akin, care da drama pe comedie, reusind o populara trecere in revista a vietii lui Zinos, un patron de restaurant (desi bodega poate fi un cuvant mai potrivit) din Hamburg, cu viata data peste cap de cate patanii strecoara Akin in scenariu. Daca nu vreti sa vedeti o comedie, poate ca un premiu special al juriului venetian va va convinge sa-i acordati mai multa atentie acestui "Soul Kitchen", in care apare si Moritz Bleibtreu in rolul fratelui puscarias al lui Zinos. Premiera nationala are loc la inceputul lui iulie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
cannes,
tiff,
festival
/arta-si-societate/film/luna-festivalurilor-6084549
6084549
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.