Fetita cu palton roşu şi trauma pe care i-a adus-o rolul din Schindler’s List - GALERIE FOTO - VIDEO

Autor: Anca Barbulescu Postat la 05 martie 2013 200 afişări

Oliwia Dabrowska, în urmă cu două decenii fetiţa cu palton roşu din celebra ecranizare Schindler’s List, a devenit de atunci emblema Holocaustului. A fost traumatizată ani de zile de rolul care a făcut-o astfel celebră.

În 1993, când a apărut celebrul film Schindler’s List, Oliwia Dabrowska avea doar patru ani, iar când a interpretat rolul era cu un an mai mică. În ecranizarea alb-negru, ea era singura pată de culoare, o fetiţă cu palton roşu care a fost salvarea de la moarte a peste 1.000 de evrei din lagărul de concentrare, scrie DailyMail.

Experienţa şi rolul din film au traumatizat-o, Oliwia Dabrowska susţinând că Schindler’s List i-a distrus ani buni din viaţă. “Imi era ruşine că am apărut în film şi eram nervoasă pe părinţii mei că au spus şi altora despre rolul pe care l-am avut”, povesteşte tânăra, acum studentă, pentru The Times.

Pentru ea, rolul a atras atenţie nedorită din partea publiculi, dar şi probleme din partea colegilor de şcoală. “Oamenii mă şicanau şi spuneau că trebuie să fi fost important pentru mine şi că sigur ştiu foarte multe despre Holocaust. Era foarte frustrant”, spune Dabrowska.

Tânăra îşi aminteşte că a fost de-a dreptul îngrozită când a văzut pentru prima oară filmul, la vârsta de 11 ani, încălcând promisiunea făcută regizorului Steven Spielberg de a aştepta până la 18 ani ca să vadă ecranizarea în care a jucat la o vârstă atât de fragedă.

“Am ţinut secretul multă vreme, dar în liceu colegii au aflat uşor de pe internet”, povesteşte Oliwia Dabrowska.

Una dintre cele mai cumplite scene din film este cea în care ofiţerul Amon Goeth, interpretat de Ralph Fiennes, împuşcă la întâmplare femei şi copii de la balcon. Oliwia Dabrowska a jucat rolul fetiţei cu palton roşu observată de industrialistul nazit Oskar Schindler, interpretat de Liam Neeson.

Tânăra de 24 de ani admite că acum este onorată să fi avut un asemenea rol, însă precizează că i-a luat ani de zile să depăşească traumele asociate rolului dintr-un film atât de controversat. Mai mult, Oliwia Dabrowska regretă că a urmărit filmul atât de devreme şi, cu toate că şi-a promis să nu-l mai revadă vreodată, a reluat Schindler’s List la vârsta de 18 ani. “Mi-am dat seama atunci că am fost parte din ceva de care să fiu mândră. Spielberg a avut dreptate, trebuia să cresc ca să văd şi înteleg filmul”, spune ea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rol,
fetita,
ecranizare,
film,
holocaust
/arta-si-societate/film/fetita-cu-palton-rosu-si-trauma-pe-care-i-a-adus-o-rolul-din-schindler-s-list-galerie-foto-video-10637985
10637985
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.