Exploziv, dar nici chiar asa

Postat la 19 iulie 2010 26 afişări

Intr-o vara a continuarilor si-a remake-urilor, “Knight and Day”/“Intalnire exploziva” este unul dintre foarte putinele filme originale care se lanseaza in cinematografe. Asta daca nu ar fi creat dupa reteta familiara a comediei de actiune, cu un cuplu de eroi cat mai dezechilibrat.

Tom Cruise si Cameron Diaz sunt vedetele blockbusterului produs de Fox, iar povestea se invarte in jurul unui agent secret in misiunea caruia este implicata, contrar vointei ei, o frumoasa anonima. Cei doi vor ajunge sa protejeze o sursa de energie perpetua, dar si pe inventatorul acesteia (interpretat de tanarul actor specializat in indie-uri americane Paul Dano) intr-o succesiune de cascade si intorsaturi de situatie atat de neverosimile, incat instructiunile de vizionare ar trebui sa inceapa cu "te distrezi, doar lasa-ti creierul acasa. Sau macar realismul".

O mare parte din bugetul de 117 milioane de dolari a fost cheltuita pe o multime de secvente pline de efecte speciale, dar si pe filmari in locuri spectaculoase, in stil "daca nu poti sa-i convingi, macar ia-le ochii". Categoric amuzant si inventiv, scenariul scris de debutantul Patrick O'Neill este insa si intrucatva fortat, astfel incat nu ti-e greu sa ti-l imaginezi pe autor cu picioarele intr-un lighean cu apa rece, storcandu-si creierii pentru a pune pe hartie aventuri cat mai greu de crezut.

Un atu al filmului este fara indoiala cuplul Diaz-Cruise, dar exista alte cupluri care s-au jucat pe ecran, cu mai mari sanse ca publicul sa-si aduca aminte de ele. Nu ne referim la cupluri de experti in arte martiale sau cine stie ce profesionisti in spionaj (vezi succesul de casa "Domnul si doamna Smith"), ci la cupluri bazate pe acelasi dezechilibru in aptitudini: el uns cu toate alifiile, ea raspunzatoare, prin sarm si neajutorare, de proiectarea oricarui spectator in situatiile iesite din comun din scenariu. Probabil ca printre cele mai populare cupluri ar fi Sandra Bullock si Keanu Reeves in "Speed" sau Arnold Schwarzenegger si Jamie Lee Curtis in "True Lies". "Speed" s-a lansat in vara lui 1994 si a transformat-o intr-o vedeta pe Sandra Bullock, pana atunci practic o necunoscuta. Un scenariu plin de idei bune, actiune credibila, eroi buni si rai convingatori, iata atuurile acestui film regizat de Jan de Bont care, dupa ce si-a recuperat de zece ori bugetul din incasari, a fost de trei ori nominalizat la Oscar, castigand statuete pentru cel mai bun sunet si cele mai bune efecte sonore.

Tot in vara lui 1994 s-a dezlantuit pe ecrane "True Lies". Nu era nevoie sa astepti "Titanic" sau "Avatar" pentru a vedea ca pentru James Cameron excesele vizuale de orice fel sunt la mare pret: e de ajuns sa-i vezi "minciunile adevarate", unde cuplul dezechilibrat aduce un melanj foarte reusit de actiune si umor. Mai precis, Schwarzenegger cu pumnii (si orice arma, oricat de neverosimila, ii pica in mana), iar Curtis cu gura (sau trandafirul, dupa caz). Si "True Lies" s-a descurcat foarte bine la box-office, cu 380 de milioane de dolari incasari, dar la un buget de patru ori mai mare decat cele 30 de milioane ale lui "Speed".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film
/arta-si-societate/film/exploziv-dar-nici-chiar-asa-6585357
6585357
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.