Dupa TIFF, filmele romanesti se intorc la toamna

Postat la 14 iunie 2010 20 afişări

In ceea ce priveste filmele romanesti nu e vorba mai adevarata ca aceea cu “toamna se numara bobocii”: producatorii si regizorii urasc vara (cel putin pe cea petrecuta in sala de cinema) si asteapta anotimpul mai racoros ca sa-si lanseze productiile.

Cu nu mai putin de 16 lungmetraje incluse in selectia Zilelor Filmului Romanesc a festivalului Transilvania (castigator a fost "Eu cand vreau sa fluier, fluier"), toamna aceasta o sa avem de-a face cu o explozie de boboci "tricotati" din pelicula. Daca renuntam la filmele deja proiectate pe marile ecrane, la documentare (dintre care unele pot fi vazute sau vor putea fi vazute in curand pe HBO) si la titlurile hai sa zicem neinteresante, raman in joc cinci filme.

Despre "Aurora" si "Marti, dupa Craciun", incluse in sectiunea Un Certain Regard a festivalului de la Cannes, s-a tot scris, asa ca trecem direct la "Felicia, inainte de toate", debutul in lungmetraj al scenaristului Razvan Radulescu si al partenerei sale Melissa de Raaf. Filmul s-a lansat pe marile ecrane din tara vineri, la nici o saptamana de la fericitul deznodamant al TIFF, unde a concurat si a ramas acasa cu trei premii importante: cel de scenariu, pentru Radulescu si de Raaf, si doua de interpretare primite de Ozana Oancea.

O drama de familie cu interpretari foarte bune, "Felicia" beneficiaza intens de pe urma simtului lui Razvan Radulescu pentru dialog, fiind unul dintre cele mai conversationale filme vazute in ultimii ani. Subiectul? Cat se poate de la moda: conflictul intre generatii si alienarea celui care, cu dorinta de a reusi ceva in viata, pleaca in strainatate.

Mult mai popular (BUSINESS Magazin crede ca, promovat corespunzator si proiectat pe suficiente ecrane, ar putea deveni un adevarat campion la box-office in Romania), "Buna, ce faci?" este probabil cea mai placuta surpriza de anul acesta la TIFF. Filmul regizat de Alexandru Maftei are o distributie formata preponderent din necunoscuti (chiar daca sunt toate sansele sa-l recunoastem instantaneu pe Adrian Paduraru, eroul din "Declaratie de dragoste", aici intr-un rol secundar) si reprezinta un gen foarte rar in cinematograful romanesc al ultimilor ani - comedia romantica.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
TIFF,
filme romanesti,
festival,
premiera
/arta-si-societate/film/dupa-tiff-filmele-romanesti-se-intorc-la-toamna-6369712
6369712
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.