Cele mai bune filme ale anului 2009

Postat la 22 decembrie 2009 106 afişări

E sfarsitul anului - prin urmare, trasul liniei de final si contemplarea zonei pozitive a aparitiilor in cinema din 2009 sunt obligatorii. Fara sa ramana un an de referinta in istoria cinematografului (criticii mai exigenti au avut ceva probleme in a-si alcatui topurile anuale), 2009 a adus si in cinematografele din Romania cateva titluri care merita toti banii.

Bineinteles, lista de mai jos ii apartine autorului acestui articol si a fost realizata in functie de simpatiile lui. Cu pistolul la tampla, acelasi autor ar alege si un "cel mai bun dintre cei mai buni" in 2009, iar acesta ar fi "Frost/Nixon", un film din pacate putin popular la noi, cu doar 4.222 de spectatori in noua saptamani de prezenta in cinematografe. Una dintre cele mai notabile absente? "Slumdog Millionaire", un film care le-a mers multora la suflet, dar care pe aceasta pagina din BUSINESS Magazin este considerat mult prea supraapreciat ca sa-si justifice un loc. Un alt film aproape in aceeasi situatie este "Inglorious Bastards", noua aventura a lui Quentin Tarantino, care a prins multe liste asemanatoare, dar care a fost inclus aici doar pentru interpretari, pentru imaginatia debordanta a regizorului si curajul sau de a face harcea-parcea o anumita parte a istoriei. Altfel, este doar incordarea excesiva a unui muschi umflat cu steroizi si flexat doar de dragul flexarii.

De ce sa vezi "Frost/Nixon"? Pentru ca, desi este un film despre istorie, poate fi privit ca un thriller. Amatorii de istorie recenta cunosc cu siguranta deznodamantul seriei de interviuri luate de prezentatorul TV britanic David Frost presedintelui american demisionar Richard Nixon in 1977. Indiferent daca ti-e sau nu familiara aceasta confruntare verbala dintre micul si zambaretul David si impunatorul Richard, tot n-ai cum sa nu apreciezi talentul fantastic al lui Ron Howard de a aduce spectacol in acest film inselator de static si de apreciat pentru unul din cele mai importante momente de "adevar" din ultimele decenii de cinema.

"The Wrestler" ("Luptatorul") a castigat Leul de Aur anul trecut la Venetia si i-a adus lui Mickey Rourke revenirea deceniului. Chiar daca Rourke a pierdut (si pe buna dreptate) Oscarul in fata lui Sean Penn, modul in care il interpreteaza pe luptatorul Randy "the Ram" Robinson face filmul regizat de Darren Aronofsky relevant si emotionant si pentru cei deloc pasionati de acest sport-spectacol atat de apreciat in Statele Unite. Despre imba-tranire (sau maturizare?) si impacarea cu sine si cu ceilalti, "Luptatorul" scapa de eticheta de "film despre sport" si capata un statut de film despre conditia umana.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
top,
2009
/arta-si-societate/film/cele-mai-bune-filme-ale-anului-2009-5190113
5190113
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.