Bon appetit

Postat la 03 noiembrie 2009 25 afişări

La patru ani de la dezamagitorul “Bewitched”/“Ce vraji a mai facut nevasta mea”, Nora Ephron vine cu o noua comedie, de aceasta data pe gustul mai multor spectatori. “Julie si Julia” este un dublu biopic si a primit deja o eticheta nu se stie cat de atractiva pentru public, dar importanta pentru istorie: e primul film realizat dupa un blog.

Evident, eticheta simplifica foarte mult lucrurile, pentru ca de fapt blogul respectiv a fost transformat intr-o carte, iar Ephron si-a bazat scenariul pe inca un volum de memorii ("My Life in France"), de aceasta data al maestrei Julia Child, cea care a introdus delicioasa bucatarie franceza in simpla bucatarie americana a mijlocului secolului trecut.

Cu siguranta ca spectatorul din Romania nu va rezona la numele lui Child, cea care, prin carti de bucate cat se poate de practice si nenumarate emisiuni de televiziune, s-a facut indragita in mai toate gospodariile americane, devenind "bunica stie-tot" a unei intregi natiuni. Pentru acesti spectatori, care n-au deschis niciodata "Mastering the Art of French Cooking" si poate nu s-au aventurat (inca) sa fiarba un ou (ca sa nu pomenim de dezosat o rata sau de fiert un homar), "Julie si Julia" chiar merita vazut, pe de o parte pentru un rol magistral din partea lui Meryl Streep si, pe de alta parte, pentru bucuria si sensul pe care un fel de mancare gatit cu daruire il pot da unei mese.

Doua filme intr-unul singur, "Julie si Julia" se concentreaza pe povestea lui Julie Power, o angajata la un serviciu telefonic public, care decide in 2002 sa se reinventeze gatind, in doar un an de zile, cele 524 de retete din renumita carte de bucate pomenita mai sus, si in paralel pe istoria Juliei Child, care invata in anii '60 sa gateasca in Paris si traducea una dintre cele mai bogate bucatarii ale lumii pe intelesul americanilor si, pana la urma, al nebucatarilor din lumea intreaga.

Chiar si cei ce nu au auzit niciodata de Julia Child n-au cum sa nu ramana uimiti de interpretarea lui Streep, interpretare pentru care sunt toate sansele sa primeasca cea de-a 16-a nominalizare la Oscar din cariera. Uitate sunt Miranda Priestly, sora Aloysius Beauvier, Sophie Zawistowski si alte personaje din cariera lui Streep; aceasta DEVINE Julia Child, cu vocea inconfundabila, pronuntia cantata, gesturile largi si energia nestavilita a acestei mari (la propriu, avea 1,88 metri inaltime, amanunt de care se amuza copios) iubitoare a gustului si-a mancarurilor in stare sa dezlege limba si inimile.

Cititi restul articolului in versiunea tiparita a BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
Nora Ephron,
Julie si Julia,
blog
/arta-si-societate/film/bon-appetit-5074812
5074812
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.