2D si jumatate

Postat la 06 mai 2008 10 afişări

Total necunoscut in Europa, desi este idolul a doua generatii de americani si japonezi, Speed Racer - un fel de Schumacher animat - sparge gheata si in Romania, in ecranizarea fratilor Wachowski (trilogia “The Matrix”) a celebrului serial cu acelasi nume.

Primul film de familie al celor doi Wachowski, “Speed Racer” vine la pachet cu efectele speciale inovatoare care au devenit marca inconfundabila a acestora. La mai bine de cinci ani de la ultimul Matrix si cu doar un singur proiect de atunci (“V for Vendetta”), fratii Wachowski au mare nevoie de un hit cu “Speed Racer” si s-au asigurat ca-l vor obtine: filmul are un subiect atractiv pentru toata lumea (nu doar pentru pasionatii de curse de automobile), este probabil cel mai colorat film facut vreodata, iar distributia este plina de nume mari.

Despre ce e vorba? Intr-o societate unde cursele de automobile sunt la fel de banale ca statul la coada in supermagazin, Speed Racer (Emile Hirsch, un actor tot mai pe val) este unul dintre cei mai buni la volan. Cand i se propune de catre un mare trust interntional, Royalton, un contract de sponsorizare, baiatul refuza, in primul rand pentru ca este fidel afacerii de familie a tatalui sau, Pops Racer (John Goodman), creatorul bolidului pe care pustiul face senzatie, Mach 5. Dar patronul Royalton se supara de refuzul lui Speed si-i promite ca nu va mai castiga niciodata vreo cursa, pentru ca toate cursele sunt “aranjate” si numai cei cu “spate” puternic au vreo sansa sa castige. Asa incat Speed trebuie sa invinga Royalton in propriul joc, participand la una dintre cele mai dure curse, The Crucible, adevarata datorie de onoare, pentru ca in aceasta cursa si-a pierdut viata fratele lui Speed cu ani in urma.

Avem prin urmare valori de familie, efecte speciale, dragoste (caci Speed e foarte indragostit de iubita lui, Trixie, interpretata de Christina Ricci), umor ireverentios (caci limba pustiului este la fel de rapida ca si piciorul pe pedala de acceleratie), deci tot ceea ce transforma serialul “Mach Go Go Go”, unul dintre pionierii fenomenului anime din Japonia, intr-o isterie nationala la inceputul anului 1967 si, la nici macar un an distanta, in Statele Unite, sub numele de “Speed Racer”. Fani ai serialului in copilarie (dar si mai tarziu), fratii Wachowski au pastrat tot ce-i captiva pe atunci la aventurile lui Speed si l-au ambalat pe acesta intr-o adevarata explozie de artificii vizuale.

Primul lucru care ne-a socat in “The Matrix” a fost, fara indoiala, spectaculosul salt inghetat al lui Trinity (Carrie-Anne Moss). Ca au revolutionat si reincarcat tot ce insemna efect special in film a devenit cat se poate de clar pentru fratii Wachowski si producatorul lor de atunci (si de acum), Joel Silver. Si iata ca in “Speed Racer” celebra echipa da inca o data lovitura. Filmat in intregime in fata ecranului verde (locul faptei: celebrele studiouri Babelsberg de langa Berlin), “Speed Racer” foloseste o tehnica inovatoare de imbinare a planurilor imaginii.

Sursa de inspiratie? Anime-urile japoneze, adica insusi punctul de pornire al aventurilor lui Speed. Designerii lungmetrajului au preluat bidimensionalitatea tehnicii anime si i-au adaugat profunzime, dar intr-un mod surprinzator, astfel incat ceea ce ar fi trebuit sa fie tridimensional este bidimensional si inca ceva pe deasupra. Un 2D si jumatate.

Mai toate scenele filmului (si efectul este evident in multele urmariri de masini) implica trei planuri realizate separat si reunite cu ajutorul calculatorului. Dar, in loc ca un plan sa fie clar in imagine si celelalte neclare, filmul este oglinda de la un capat la celalalt, exact ca o animatie bidimensionala, ceea ce-l transforma intr-o succesiune de imagini cu totul nenaturala, dar cu adevarat spectaculoasa. Mai puneti aici designul automobilelor, creat de cei mai celebri designeri ai momentului, care transforma cursele intr-o adevarata lupta full-contact, pentru ca bolizii sunt prevazuti cu o multime de accesorii de neconceput intr-o cursa fair-play. Si cand afli ca Royalton ofera un milion de dolari celui care-l scoate pe Speed din cursa pentru totdeauna, puteti fi siguri ca aceste accesorii vor fi folosite din plin. Neaparat de vazut pe ecran cat mai mare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Speed Racer,
film
/arta-si-societate/film/2d-si-jumatate-2617435
2617435
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.