Si bogatii plang…

Postat la 29 iulie 2008 62 afişări

…de grija celor de rand. O demonstreaza cu prisosinta Donald J. Trump si Robert T. Kiyosaki, doi oameni avuti care par sa nu aiba somn din cauza ca pe lume exista oameni sarmani.

De unde aceasta ingrijorare? Daca la Kiyosaki situatia este explicabila, pentru ca omul (nascut in Hawaii, intr-o familie de profesori) si-a cladit cladit prestigiul si averea scriind carti despre cum sa ne imbogatim, ce-l mana in lupta pe magnatul imobiliar Trump? Sharon Lechter, prefatatoarea volumului (si, de fapt, „mana” cu care scrie Kiyosaki), comenteaza asa: „Ingrijorarea lor este ca bogatii devin mai bogati, iar America, tot mai saraca. Asemenea calotelor polare de gheata, clasa mijlocie dispare. America devine o societate formata din doua clase. Curand vei fi ori bogat, ori sarac. Cei mai multi oameni bogati nu doresc ca tu sa cunosti ceea ce cunosc ei si nici secretele imbogatirii. Dar Donald si Robert sunt altfel. Vor sa imparta cu tine cunostintele lor”.

 

Cauza acestei saraciri progresive a clasei de mijloc ar veni, dupa autori, din lipsa de educatie si mai ales din lipsa de educatie financiara (acesta ar fi motivul pentru care Statele Unite s-au transformat treptat din cea mai bogata tara din lume in tara cea mai bogata, dar cu cele mai multe datorii). Autorii scriu despre cum investitorii pasivi (care alcatuiesc majoritatea clasei de mijloc si care investesc doar ca sa nu piarda) se pot transforma in investitori activi, care investesc ca sa castige. Fara sa fie un manual, cartea lor nu spune cititorilor in ce sa investesti, ci doar le spun de ce au invins ei pe plan financiar si cum vad lumea banilor, a afacerilor si a investitiilor. Cu o autoevaluare a cuplului Trump-Kiyosaki care suna asa: „Aceasta carte nu vrea sa schimbe lumea. Aceasta carte vrea sa te schimbe pe tine, ca sa nu devii o victima a schimbarii lumii”.

 

Donald J. Trump, Robert T. Kiyosaki - “De ce vrem sa fii bogat”,

Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2008

 


 

Noutati

 

Destine Incrucisate

Adam Ewing este un om al legii american, care in secolul al XIX-lea s-a imbarcat pe un vas pe ruta Noua Zeelanda-San Francisco. El nu are nimic de-a face cu Robert Frobisher, un tanar muzician care se pune in slujba unui compozitor genial, ca secretar particular al acestuia, si caruia ii seduce sotia (acum ne aflam deja in anul 1931). Nici unul, nici celalalt nu au cum s-o cunoasca pe Luisa Rey, o ziarista de investigatie, aflata pe pista unui complot nuclear, pus la cale in California anilor ’70. Si, desigur, nici pe Sonmi 451, o clona condamnata la moarte de catre un stat situat undeva in viitor. Desi spatiul si timpul le despart, aceste personaje sunt parte a unui destin comun, a carui semnificatie ni se dezvaluie pe parcurs. Daca ar fi sa rezumam subiectul cartii, am putea folosi o fraza a lui Joyce: „Istoria este un cosmar din care incerc sa ma trezesc”.

David Mitchell – “Atlasul norilor”, Editura Humanitas

Fiction, Bucuresti, 2008

 

 

Politica fara morala

Nascut in Rusia, din parinti comunisti, Andrei Kurkov se muta inca de foarte tanar in Ucraina, la Kiev. Stagiul militar si-l petrece ca paznic de inchisoare la Odesa, unde incepe sa-si scrie primele texte literare, niste povesti pentru copii. Cu doua saptamani inainte de caderea comunismului in URSS, ii apare in librarii primul roman. Autor multipremiat, tradus in 26 de limbi straine, Kurkov s-a dedicat in ultima vreme si meseriei de scenarist. Desi detesta politica, aceasta n-a incetat sa-l inspire, asa incat multe dintre romanele sale descriu societatea rusa si ucraineana a epocii Eltin, cand capitalismul cel mai salbatic cu putinta ii nastea pe noii rusi, dar mai ales pe noii saraci. Viktor, mai vechiul erou din „Moartea pinguinului”, va invata, in decursul aventurilor sale, sa respecte „legea melcului”, care afirma ca fiecare om, indiferent ce ar face, trebuie sa-si gaseasca o „cochilie”, fie in tabara politiei, fie in cea a mafiei.

Andrei Kurkov – “Legea melcului”,

Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2008

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/si-bogatii-plang-2834183
2834183
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.