Pentru ce traim pe lume

Postat la 15 iulie 2008 201 afişări

Frédéric Fanget este medic psihiatru si psihoterapeut, profesor la Universitatea Lyon 1. Ceea ce il deosebeste de multi dintre confratii sai este apropierea, prietenoasa si participativa, fata de problemele oamenilor.

El insusi se defineste ca fiind un „psy pop”, adica un psihiatru „popular”, caruia teoriile savante ale spiritului nu i se par interesante decat in masura in care ii ingaduie sa descopere in ele uneltele necesare cu care sa isi puna pacientii pe drumul cel bun. Vocatia sa fundamentala este de a-i ajuta pe altii sa-si gaseasca sensul vietii si acela de a vindeca: fie in cabinetul sau, in intimitatea dialogului terapeutic, fie in timpul sedintelor de grup, pe care adesea le considera cele mai eficiente instrumente de tratament, fie predand terapia unor tineri care doresc sa se lanseze in domeniul spinos al psihiatriei. Nu in ultimul rand, Fanget scrie scrie carti dedicate celor carora viata le ridica in cale obstacole aparent insurmontabile. Dupa un volum de mare succes - „A indrazni: terapia increderii in sine” -, autorul a revenit cu acest „Sensul vietii” (in original „Ou vas-tu?” - „Incotro te indrepti?”), un alt ghid de psihologie practica, menit sa ne ajute sa descoperim treptat, in viata de zi cu zi, „micile sensuri” care ne pot ameliora existenta amoroasa, familiala si profesionala. Scopul este acela de a ne face sa devenim actorii propriei existente si nu spectatorii unui destin ipotetic. Cu ajutorul unor exercitii simple, al unor marturii si al unor trucuri terapeutice, Frédéric Fanget ne invata sa ne facem bilantul vietii (inclusiv prin neplacutul inventar al „ultimei clipe de viata”), sa ne fixam prioritatile, sa lasam fleacurile in sertarul ce le este destinat si sa pornim pe propriul drum in viata, dupa un model construit in conformitate cu personalitatea noastra si cu contextul in care traim, neuitand o clipa ca sensul vietii se poate schimba la orice varsta.

Frédéric Fanget - “Sensul vietii”,

Editura Trei, Bucuresti, 2008

 

 


Noutati

 

Portretul unui arhitect

Seria Iglooprofil (editata de grupul de profesionisti ai arhitecturii adunati sub marca revistei Igloo) se deschide cu un album de sinteza dedicat marelui creator portughez Alvaro Siza (nascut in 1933, in localitatea Matosinhos), recent invitat in Romania cu prilejul deschiderii unei expozitii retrospective la Muzeul de Arta Contemporana din Bucuresti. Absolvent al Scolii de Arte Frumoase din Porto (1955), se orienteaza spre arhitectura si incepe sa-si desfasoare proiectele personale in tara de bastina si, ulterior, in strainatate. Influentat initial de opera unor Frank Lloyd Wright, Alvaro Alto sau Adolf Loos, isi gaseste rapid expresia personala, sinteza de traditie si modernitate. In 1992, Alvaro Siza a primit premiul Pritzker, cea mai importanta distinctie internationala in domeniul arhitecturii. Albumul-catalog cuprinde cele 54 de proiecte din expozitia monografica de la MNAC, careia ii si reproduce conceptul.

Alvaro Siza - “54 de proiecte”,

Editura Igloo Media, Bucuresti, 2008

 

 

Propaganda din ziua de azi

Destoinic sapator prin arhivele istorice si, in acelasi timp, pasionat de artele plastice in toate expresiile lor si de literatura, Calin Hentea intruchipeaza perfect imaginea cercetatorului nelinistit, pentru care un subiect isi afla intotdeauna, de la o carte la alta, noi dimensiuni de sem­ni­ficatie. Expert de prima mana in domeniul propagandei (militare, politice, strategice etc.), cu o experienta in aceasta arie care aduna mai bine de zece ani de activitate, un doctorat si un raft de carti publicate, Hentea iese acum pe piata editoriala cu un volum in care incearca sa descopere ultimele aspecte si tendinte ale propagandei, dar si noile sensuri ale conceptului, cata vreme „propaganda din 2007 este diferita de cea din 1622, din 1920 sau de la sfarsitul Razboiului Rece” si va fi diferita de cea a zilei de maine. In­cer­carile de influentare in masa ale unora fata de altii, spune cercetatorul, nu vor face decat sa se inmulteasca atat in lumea militara, cat si in cea civila in viitorul imediat predictibil.

Calin Hentea - “Noile haine ale propagandei”,

Editura Paralela 45, Pitesti, 2008

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/pentru-ce-traim-pe-lume-2784084
2784084
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.