Managerul si oamenii lui

Postat la 06 mai 2008 21 afişări

Volumul „Cum sa fii un manager si mai bun” are un avantaj notabil in raport cu productiile de acelasi gen: poate fi citit incepand de oriunde, deoarece capitolele sunt independente.

Acest beneficiu, al structurii „de dictionar inlesneste consultarea segmentelor de informatie care prezinta interes real (sau exclusiv) pentru cititorul-manager, dar nu impiedica o lectura de factura traditionala, cu introducere-cuprins-incheiere.

Scrisa de Michael Armstrong (teoretician, consultant si profesor cu o experienta impresionanta in practica manageriala) si aflata acum la a VI-a editie, revizuita in mod extins in lumina noilor teorii de management, cartea atrage atentia asupra faptului ca exista un singur mod sanatos de a privi managementul, in afara caruia orice speranta de progres este sterila: „Oamenii sunt resursa cea mai importanta de care dispun managerii, iar prin intermediul acestei resurse vor fi gestionate toate celelalte: cunostinte, finante, materiale, echipamente”. Pe de alta parte, un accent excesiv asupra resurselor umane abate atentia de la faptul ca managerii trebuie sa fie implicati personal in conducerea evenimentelor; managerii nu pot delega totul si in mod frecvent trebuie sa se bazeze pe ei insisi pentru a rezolva lucrurile. Cele 50 de capitole-titlu (Cum sa va evaluati propriile performante, Cum sa va purtati cu aplomb, Cum sa coordonati, Cum sa controlati, Cum sa va dezvoltati inteligenta emotionala etc.) acopera toate domeniile majore ale managementului: cel al oamenilor, al activitatilor si al proceselor (inclusiv cel al crizelor sau al sedintelor), dar si automanagementul (insistenta, gandirea clara, comunicarea, creativitatea, exprimarea verbala eficienta), construind un manual solid care ii va ajuta pe cititori sa-si dezvolte aptitudinile manageriale, in concordanta cu cele mai recente abordari in domeniu.

Michael Armstrong - "Cum sa fii un manager si mai bun", editia a VI-a, Editura Meteor Press, Bucuresti, 2008

Noutati

O cauza pentru un rebel

Jack Dann (n. 1945) a inceput sa scrie prin anii ‘70 si s-a afirmat ca un maestru al genului SF, calitate in care si-a stivuit in palmares cam tot ce exista mai important ca premii ale genului, de la Nebula pana la World Fantasy Award. In 2004 a dat spre publicare acest „James Dean: The Rebel”, un volum care pare sa romanteze viata legendarului personaj al cinematografiei americane, idol al tinerilor din anii ‘50. Titlul romanesc al cartii intre-tine deliberat ambiguitatea („James Dean, o biografie alternativa”), intr-atat incat nu stii, cand cumperi cartea, daca ai pus mana pe o fictiune sau pe rodul unei scormoniri prin arhive. Cum bine se stie, aura de mister care l-a inconjurat pe romanticul blond din „Rebel fara cauza” s-a datorat si mortii sale premature (la 24 de ani). Ei bine, Dann face in asa fel incat eroul sau sa supravietuiasca teribilului accident de masina din 30 septembrie 1955.

Jack Dann - „James Dean. Rebelul: o biografie alternativa”,

Editura Millenium Press, Grup editorial Tritonic, Bucuresti, 2008

Zodiile dragostei

Numele sarbului Milorad Pavic nu a mai figurat, de ceva vreme, in portofoliile editoriale romanesti, dupa ce „Dictionarul kazar” sau „Peisaj pictat in ceai” au facut o vreme valva printre degustatorii fini de literatura de la noi. Iata-l acum revenind, la Humanitas, cu un volum in aceeasi tonalitate si structura excentrica, atent cautata, cu care ne-a obisnuit in volumele sale deja clasicizate. Iata ce povesteste tanara in visele careia se innoada, ca intr-un vartej ametitor, viata a doisprezece indragostiti, veniti din timpuri diferite: „Intr-o dimineata m-a trezit sentimentul ca am devenit nepoata sufletului meu. Semnul zodiacal nu mai era acelasi. Mai mult, m-am trezit intr-un asternut absolut necunoscut si intr-o limba straina aducand cu rusa”. Tanara parizianca isi contempla schimbarea de identitate, cu un firesc descumpanitor: „Nu mai sunt in zodia Racului, ci a Scorpionului, iubitul meu nu mai este cel din Paris, care era Leu - acum sunt indragostita pana peste urechi de de un baiat care e Varsator”.

Milorad Pavic - „Mantia de stele,

Editura Humanitas, Fiction, Bucuresti, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte
/arta-si-societate/carte/managerul-si-oamenii-lui-2617409
2617409
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.