Dincolo de profit

Postat la 17 noiembrie 2009 6 afişări

Ca si apostolii, elementele managementului performant sunt in numar de 12. Nici mai mult, nici mai putin. Iar in spatele fiecaruia dintre ele se afla, sustin cercetatorii de la Gallup, un adevar al firii umane care guverneaza activitatea profesionala.

Volumul pe care vi-l prezentam este mult asteptata urmare a bestseller-ului "First, Break All the Rules" (si tradus la noi, sub aceeasi marca editoriala ca si acesta, prin "Manager contra curentului"). In paginile lui, doi reputati analisti, Rodd Wagner si James K. Harter, interpreteaza concluziile extrase de Gallup din peste 10 milioane de interviuri cu angajati si manageri, realizate in 114 tari si 41 de limbi, pe care le impletesc cu descoperiri recente din neurologie, teoria jocului, sociologie si economie. Fiecare dintre elementele identificate ca fiind determinante pentru managementul performant este tradus intr-un capitol separat din carte. Richard Florida, profesor la Universitatea George Mason, spunea: "Chiar daca ar fi sa cititi o singura carte de afaceri anul acesta, ar trebui sa fie aceea".

Concluzia studiilor realizate de organizatia Gallup (si rezumata de cei doi autori) este ca managerii performanti constientizeaza instinctiv ca activitatea lor inseamna mai mult decat profit. Managerii performanti obtin profitabilitate in mod constant tocmai pentru ca sunt capabili sa asigure o conexiune cu ceva aflat dincolo de profit. Ei vad rezultatul muncii lor in viata fiecarei persoane din echipa pe care o conduc: "Cei mai multi considera ca activitatea de manager constituie o responsabilitate solemna, ceva ce le da o satisfactie enorma, dar care este, in acelasi timp, o povara pentru constiinta lor, pentru ca sunt extrem de rigurosi in privinta responsabilitatilor care le revin. Ea priveste nu numai responsabilitatile fiduciare ale protejarii banilor altor oameni si straduinta de a obtine un profit acceptabil, ci si un tip de gestionare a vietilor oamenilor".

RODD WAGNER & JAMES K. HARTER

"CELE 12 ELEMENTE ALE MANAGEMENTULUI

PERFORMANT", EDITURA ALLFA, BUCURESTI, 2009

LA BRAT CU CAPOTE

Carte-testament a marelui scriitor american, "Muzica pentru cameleoni" este o culegere de 14 nuvele (fictive/nonfictive), care ne invita la o calatorie in Martinica (vexi textul titular) si apoi in cele patru zari ale Statelor Unite, de la New York la Los Angeles, trecand prin Alabama si New Orleans. Personajele prinse in "insectarul" lui Capote sunt, toate, bizare: facem cunostinta cu un tip orb si paralitic care dispare in mod misterios si iese din nou la lumina dupa zece ani, de aceasta data in deplina posesie a simturilor si a motricitatii, cu un baietel care nu se simte deloc bine in pielea lui si care viseaza sa fie fetita sau cu o batrana care isi iubeste atat de mult pisicile, incat, dupa moartea lor, le congeleaza. In piesele autobiografice il intalnim pe Capote in compania unei femei de serviciu sau alaturi de Marilyn Monroe, batand impreuna strazile New Yorkului. Fie ca au aspectul unor anchete politiste, fie ca povestesc nostalgic, textele respira aerul de ironie fina care a constituit, dintotdeauna, caracteristica de capatai a autorului.

TRUMAN CAPOTE

"MUZICA PENTRU CAMELEONI",

EDITURA POLIROM, IASI, 2009

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
profit,
management,
Gallup
/arta-si-societate/carte/dincolo-de-profit-5112154
5112154
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.