CEO la 57 de ani

Postat la 08 ianuarie 2008 15 afişări

„Cele cinci disfunctii ale muncii in echipa“ este o noua carte, una dintre multele, despre leadership. Atat doar ca maniera de expunere a subiectului nu are nicio legatura cu felul in care asemenea teme sunt tratate in mod traditional.

Patrick Lencioni, autorul volumului, si-a pus in joc intreaga inteligenta si, mai ales, talentul de povestitor, ca sa ne invite intr-o calatorie complet neconventionala in lumea fascinanta si complexa a grupurilor de lucru. Chiar daca avem parte, din cand in cand, de niste inserturi teoretice si de niste expozeuri, volens-nolens, aride, restul se citeste ca un roman. Volumul are personaje, intriga, suspans, analiza psihologica. Personajul principal pus in scena de Lencioni este Kathryn Peterson, o femeie in varsta de 57 de ani, pensionata la 54, care, la mai putin de o luna de la demiterea sefului anterior, a preluat conducerea firmei DecisionTech, Inc. In ciuda faptului ca nici varsta inaintata, nici experienta anterioara si nici tipul de cultura organizationala pe care o practicase nu o recomandau pentru functia de CEO, ea a fost numita in post de singura persoana care credea in steaua ei, si anume presedintele consiliului de administratie al companiei. DecisionTech, cu doar doi ani inainte de aceasta schimbare la varf, fusese una dintre cele mai solide organizatii din istoria recenta a Silicon Valley, dar acum destinul firmei era intr-un declin ingrijorator. Va izbuti Kathryn sa redreseze lucrurile? Patrick Lencioni ne aminteste ca: 1) functia de conducator presupune nu doar intuitie, ci si foarte mult curaj; 2) exista cinci disfunctii sau obstacole pe care chiar cele mai bune echipe le au de infruntat, dar si cateva etape practice prin care aceste bariere pot fi indepartate. Prima disfunctie este lipsa increderii, care pleaca de la respingerea ideii de a fi vulnerabili in cadrul unui grup. A doua este teama de conflict, iar lipsa de „conflicte sanatoase“ da nastere lipsei angajamentului: fara sa-si fi facut publice opiniile in cursul unor dezbateri deschise, membrii echipei nu ajung sa se implice in decizii. O a patra disfunctie este generata de evitarea responsabilitatilor; in fine, cea din urma boala de grup este neatentia la rezultate, cand membrii echipei pun nevoile lor individuale (orgoliu, cariera, reputatie) mai presus de scopurile colective.

Patrick Lencioni, „Cinci disfunctii ale muncii in echipa“,

Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2007


Noutati

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
aparitii,
noutati
/arta-si-societate/carte/ceo-la-57-de-ani-2327232
2327232
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.