Cele mai scumpe carti vandute vreodata

Postat la 04 noiembrie 2010 934 afişări

Se spune ca o fotografie valoreaza cat o mie de cuvinte. Acesta este probabil motivul pentru care cele mai scumpe tablouri din lume se vand cu sute de milioane de dolari. Insa nici cartile nu se lasa mai prejos. Cele mai scumpe zece carti din lume costa, in total, aproximativ 100 de milioane de dolari. Cine nu ar vrea sa aiba asemenea bijuterii in biblioteca?

Printre cele mai scumpe carti din lume este Codex Leichester, o colectie de scrieri stiintifice ce i-au apartinut lui Leonardo da Vinci. Ii apartine lui Bill Gates si costa 30,3 milioane de dolari. O alta, "Povestirile din Canterbury", este scrisa la sfarsitul secolului al 14-lea de catre Geoffrey Chaucer. Autorul s-a folosit de aceste povesti pentru a critica societatea engleza a timpului respectiv si, in special, Biserica. Pretul cartii este de sapte milioane de dolari.

De asemenea, in topul celor mai scumpe carti din lume se gaseste si o biblie, cunoscuta si ca Biblia Mazarin, ce marcheaza inceputul erei Gutenberg si a tiparului. Creata de catre Johannes Gutenberg in anii 1450, este o lucrare impresionanta din punct de vedere estetic, pretul ei fiind de 5,4 milioane de dolari, potrivit makethelist.net.

Anul trecut, BUSINESS Magazin scria ca o carte haute couture, un album despre bijuterii si o carte de resurse umane sunt printre cele mai scumpe carti care se gasesc in librarii. In schimb, cele mai vandute din categoria cu preturi de top sunt cartile de specialitate - albume de arhitectura, pictura, design, carti de medicina si istoria literaturii. Criza incepe insa sa rasfoiasca si paginile din librarii.

Cel care "vinde" cea mai scumpa carte de la noi, cu 2.099 de lei, este insusi Valentino, creatorul de moda cu 40 de ani de cariera, o forta economica a Italiei (pana de curand), in ciuda faptului ca nu a facut niciodata profit cu linia haute couture. "Una grande storia italiana" e titlul unei biografii presarate cu fotografii si desene din colectia sa, secvente din sedinte foto, reclame si alte documente, inclusiv interviuri cu cei mai apropiati colaboratori. Cartea, vanduta de librariile Diverta, e de asemenea o editie limitata la 2.000 de exemplare, fiecare semnat de creator, invelit intr-un material special, cu 6 nuante, in vreme ce cutia include faimosul rosu Valentino. Editia de arta are doar 100 de exemplare, la fel semnate, dar acompaniate de printuri ale unor desene originale din anii '50-'60. Cea care a editat cartea este celebra Taschen, care s-a ocupat si a doua cea mai scumpa carte din istorie, de 12.500 de dolari (GOAT - Greatest of All Time, despre Muhammad Ali).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carti,
bani,
arta pret
/arta-si-societate/carte/cele-mai-scumpe-carti-vandute-vreodata-7691619
7691619
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.