Alte preturi, alte incaperi

Postat la 16 mai 2006 2 afişări

Spatii imense, mobilier de lux, valet, bucatar personal si chiar acces subteran cu limuzina sau lifturi private - sunt doar cateva dintre bonusurile care vin odata cu cheia apartamentelor prezidentiale ale hotelurilor din intreaga lume. Pretul e pe masura, dar parerile sunt unanime: face toti banii.

Spatii imense, mobilier de lux, valet, bucatar personal si chiar acces subteran cu limuzina sau lifturi private - sunt doar cateva dintre bonusurile care vin odata cu cheia apartamentelor prezidentiale ale hotelurilor din intreaga lume. Pretul e pe masura, dar parerile sunt unanime: face toti banii.

 

Adrian Stoican, directorul magazinelor Helvetansa, isi aminteste si acum de noaptea in care a incercat sa se cazeze la hotelul Noga Hilton din Geneva. "S-a intamplat acum opt ani. Era prima mea vizita la Geneva si, pentru ca a trebuit sa calatoresc cu trenul de la Zürich, am ajuns foarte tarziu, cred ca in jur de ora 23. Am intrat in hotel stiind ca am rezervare, dar mi-au spus ca nu mai sunt camere.  S-au retras un pic si dupa o scurta discutie mi-au inmanat o cheie, fara sa-mi dea alte amanunte", povesteste directorul de la Helvetansa, care, din cauza oboselii, nici macar nu a privit in jur atunci cand a intrat in camera. "M-am culcat imediat. Dar, la lumina zilei, primul lucru care m-a frapat a fost baia splendida, cu cada ingropata si chiuveta din marmura. M-am imbracat si am iesit din dormitor intr-un hol in care m-am mirat ca nu intalnesc pe nimeni. Am incercat niste usi, dar la un moment dat am nimerit intr-un dulap. In periplul meu am descoperit o sufragerie, un birou, o masa de lucru pentru 12 persoane, trei sau patru televizoare, doua faxuri si o terasa superba", isi aminteste Stoican.

 

Abia in orele care au urmat, a realizat nu doar cat de extraordinara a fost sederea sa in apartamentul prezidential, care costa intre 3.000 si 5.000 de euro pe noapte, dar si modul in care hotelurile manageriaza aceste spatii. "Le-am povestit tuturor si i-am invitat sa ma viziteze pentru ca era vorba de ceva cu totul si cu totul special." Apartamentele prezidentiale din Romania, desi nu sunt la fel de numeroase sau de scumpe ca si cele ale hotelurilor din strainatate, nu sunt mai prejos. Camerele etaleaza decoratiuni de lux care iti taie rasuflarea. Dina Litzica, PR managerul hotelului JW Marriott din Bucuresti, povesteste ca hotelul are doua astfel de apartamente, de 115 metri patrati fiecare.

 

"Apartamentele au fost decorate de arhitecti italieni si austrieci in stil imperial, cu canapele imbracate in brocar-turi, mobila din cires sau mahon si lampi de cristal", explica Litzica. Unele hoteluri (precum Casa Capsa) le numesc chiar apartamente imperiale, avand in vedere ca sunt rezervate mai ales de familiile regale si garzile lor de corp, dar si de oamenii de afaceri sau de staruri rock. Apartamentul imperial de la Capsa are tot ce isi poate dori un rege - tapiterie din matase, ornamentatii cu fir de aur, paturi cu baldachin si lampi de cristal care imprima camerelor "sobrietatea clasica specifica apartamentelor de la Peles si Pelisor", spune Dan Toma Dulciu, marketing managerul hotelului.

 

Iar altele se lauda in primul rand cu locatia, care le particularizeaza fata de restul camerelor din hotel. Corina Alexandru, PR managerul de la Athénée Palace Hilton, spune ca hotelul are cinci apartamente prezidentiale, care - pe langa mobilierul si decoratiunile deosebite - mai au si atuul panoramei, avand in vedere numarul mai mare de ferestre. In plus, serviciile sunt la nivelul titlului apartamentului pe care il ocupa.

 

"Apartamentele prezidentiale dispun de serviciu de valet la dispozitie 24 de ore din 24. Valetii sunt imbracati in smoching, cu papion si fac tranining-uri speciale la care sunt invatati despre tinuta si postura potrivite - cum sa isi puna manusile, cum se degusta si se servesc vinurile, cum se mananca si chiar cum sa ajute clientul sa se imbrace", povesteste PR managerul de la Marriott. Pentru ca nu se stie niciodata cand apare un executiv singur care il poate invita la masa pe valet (cei de la Marriott spun ca s-a mai intamplat), iar manierele trebuie sa fie impecabile. Unele hoteluri ofera chiar si un bucatar personal care sa pregateasca masa in bucataria apartamentului. Dina Litzica spune ca au existat oaspeti care au solicitat un bucatar, "dar la fel de des se intampla sa calatoreasca alaturi de un bucatar care sa le satisfaca dorintele. Totul depinde de dieta sau de restrictiile culinare pe care le impune religia", spune ea. Mai mult, oaspetii "prezidentiali" au acces la Executive Lounge, "un loc exclusivist, care reprezinta o combinatie intre sufragerie, living cu canapele si fotolii si biblioteca", adauga Litzica.

 

Mai nou, grijile legate de securitate au adus un plus alurii lor, un apartament prezidential avand si acces subteran cu limuzina si lifturi private, care sunt insa disponibile doar la hoteluri de talia Waldorf Towers din Manhattan sau Burj al Arab din Dubai.

 

Multe companii considera ca apartamentele prezidentiale sunt o optiune buna pentru managerii de top in timpul unei conventii, targ sau pentru o sesiune de negociere. Astfel, apartamentele prezidentiale devin cel mai mare si cel mai accesibil spatiu pe care il poate gasit un director sau un star pentru o intalnire sau pentru o petrecere. Dulciu isi aminteste ca apartamentul imperial de la Casa Capsa a fost folosit pentru cateva sedinte foto sau interviuri importante. "Maia Morgenstern a acordat un interviu pentru BBC in apartamentul imperial si au fost filmate cateva episoade din serialul «Pacatele Evei»", spune el. Reprezentantii hotelurilor sunt deschisi cand vine vorba sa povesteasca despre oaspetii celebri care le-au trecut pragul. "Ne-au vizitat prim-ministri, regele Spaniei, marele duce de Luxemburg, seici. Acum doi ani au fost presedintele Chinei - Hu Jintao, Collin Powel, Phil Collins si Jeremy Irons", povesteste Litzica de la JW Marriott Bucuresti.

 

Hotelul Casa Capsa are o carte de onoare in care toti oaspetii de seama ai hotelului isi pot nota impresiile. De-a lungul anilor, in paginile sale au semnat de la membri ai casei regale precum Regele Carol I si Regina Elisabeta, Regele Ferdinand si Regina Maria la George Enescu sau Nicolae Titulescu.

 

Preturile pentru apartamentele prezidentiale din Bucuresti sunt mai mici decat s-ar crede. Pentru apartamentul prezidential la Casa Capsa trebuie sa scoti din buzunar 450 de euro pe noapte; cel imperial costa 600 de euro. Hiltonul e ceva mai scump, o noapte de cazare in apartamentul prezidential costa 950 de dolari, iar JW Marriott detine suprematia pretului, cu 1.800 de euro. Totusi, nota de plata este semnificativ mai mica decat cea de la Waldorf Towers, unde pretul de receptie (oficial) este de 10.000 de dolari pe noapte, pe cand apartamentul prezidential de la etajul 51 al hotelului Four Season din New York poate fi inchiriat pentru 15.000 de dolari pe noapte. Iar un muritor de rand care nici macar nu isi permite sa viseze la asemenea sume ramane totusi cu speranta ca, desi are rezervare pentru o camera single, cheia primita la receptie va deschide printr-o minune usa unui prezidential.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Alte preturi,
alte incaperi
/arta-si-societate/alte-preturi-alte-incaperi-1005933
1005933
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.