Turism de 5 stele

Postat la 06 februarie 2007 43 afişări

Investitorii in turism care au pariat pe hoteluri de cinci stele in Romania au incredere in primul rand in zona de business, mai precis in hotelurile din marile orase. Cine indrazneste insa cu cinci stele in zonele turistice?

Investitorii in turism care au pariat pe hoteluri de cinci stele in Romania au incredere in primul rand in zona de business, mai precis in hotelurile din marile orase. Cine indrazneste insa cu cinci stele in zonele turistice?

Hotelurile de cinci stele asezate in zone turistice si exploatate predominant din activitati turistice se pot numara pe degetele de la o mana si se concentreaza in sud-estul tarii: Mamaia si Rex pe litoralul din statiunea Mamaia si Delta Nature Resort la intrarea in Delta Dunarii. Tot in zona turistica, dar asezat in mijlocul unui oras cu potential mare de afaceri, se afla si hotelul Aro Palace din Brasov. 

 

Dintre toate acestea, singura investitie greenfield este cea a omului de afaceri indian Diwaker Singh, care a investit cu doi ani in urma 6 milioane de lire sterline pentru a ridica Delta Nature Resort. "Am intuit acolo un potential neexploatat si se pare ca am avut dreptate", spune Singh, referindu-se la cifra de afaceri pe care a avut-o in primul an intreg de exploatare. Hotelul a fost dat in functiune in mai 2005, dar rezultatele pe care omul de afaceri le considera relevante sunt cele pentru anul trecut, cand hotelul si-a depasit tinta de venituri de un milion de lire, astfel incat isi poate permite acum investitii de doua milioane de lire (peste 3 mil. euro) fara a mai avea nevoie de sume suplimentare importante. "Hotelul este acum inchis pentru renovari si vom construi un spa mare, terenuri de tenis, pista pentru elicoptere si loc de joaca pentru copii", spune Virgil Munteanu, directorul executiv al hotelului.

 

Cifrele din Delta i-au aratat lui Singh ca cel mai important intr-o investitie de genul acesta este sa indraznesti sa incepi; pe aceeasi idee merge si acum, cand pregateste dezvoltarea unui complex asemanator in statiunea harghiteana Borsec. "Este un loc comparabil cu Delta din punctul de vedere al potentialului turistic, doar ca a fost total uitat in ultimii ani si locul a devenit deprimant", spune Singh, care a cumparat acolo aproape un hectar de teren, hotelul Speranta si cateva vile din cele 70 care alcatuiau altadata statiunea.

 

"Acolo vom dezvolta un complex de cinci stele, in stilul local, asa cum in Delta am construit in stilul caselor pescaresti", spune Singh. Borsec Resort, cum probabil se va chema, va intra sub umbrela brandului Heritage Hotels & Resorts si va avea spa, terenuri de sport si aproximativ 120 de locuri de cazare. Proiectul este aproape de finalizare, iar investitia pe care o estimeaza omul de afaceri este deocamdata de aproape 10 milioane de euro. "Cand vom incepe constructia, adica undeva in cursul acestui an, vom sti mai bine cati bani va trebui sa cheltuim de fapt", mai spune Singh.

 

Pentru cine a trecut in ultimii cativa ani prin Borsec si a vazut ca statiunea este o ruina vine legitim intrebarea: nu este riscanta o investitie acolo? Singh este de parere ca statiunea ar fi mers excelent daca acolo s-ar fi investit, mai ales ca aparitia unor hoteluri de calitate ar putea creste interesul turistilor pentru zona respectiva.

 

Exista si o explicatie pentru starea de degradare in care este acum statiunea. "A fost vorba de forma de proprietate: multe din cele 70 de vile au fost revendicate de fostii proprietari, majoritatea sunt in litigiu si cel putin cinci dintre ele trebuie rase de pe fata pamantului", spune Viorica Borsi, unul dintre putinii care au mai investit in Borsec in ultimii ani - in pensiuni turistice.

 

Proiectul lui Diwaker Singh este deocamdata singurul hotel de top care se va construi intr-o zona exclusiv turistica. Proiectele existente la nivel de cinci stele sunt deocamdata cel al SIF Transilvania (pentru Oradea - respectiv Baile Felix) si cel al familiei Adamescu (pentru Poiana Brasov - dar intr-un orizont de timp mult mai indepartat).

 

Florian Firu, directorul executiv al SIF Transilvania, pregateste pentru 2008 lansarea unei investitii de peste 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui complex hotelier de cinci stele pe un teren de langa strandul din Oradea. "Va fi un mix de business cu leisure, deoarece nici Oradea nu are hotel de cinci stele, nici Baile Felix nu au - si asa sper ca vom multumi pe toata lumea", afirma Florian Firu. Pentru acest an, SIF Transilvania va investi aproximativ 19 milioane de euro in renovarea totala a hotelului Lotus de la Baile Felix si intr-o zona de agrement situata pe trei hectare, aferenta hotelului International din Baile Felix.

 

"Zona de piscine, spa, restaurante va fi la nivel de patru stele, dar hotelul va ramane la nivel de trei stele", spune Firu, apreciind ca va atrage mai multi vizitatori odata cu afilierea la un lant hotelier, pe care o negociaza in prezent.

 

Asa cum Oradea se preteaza la un hotel "2 in 1" (business cu leisure), pentru ca are in apropiere Baile Felix, la fel se preteaza si Brasovul, unde hotelul Aro Palace, renovat si reclasificat la cinci stele, a atras anul trecut predominant turisti de business, segmentul de leisure insemnand aproximativ 30%. "Deocamdata nu am vrea sa mizam doar pe turism de placere pentru a construi la cinci stele", comenteaza Florian Firu.

 

Pe combinatia intre turismul de placere si cel de lux va mai miza si familia Adamescu, care a achizitionat cu doua luni in urma unul din cele doua hoteluri de cinci stele din Mamaia, Rex, de la omul de afaceri Viorel Paunescu. Proprietara a grupului Nova Trade (care detine si Unirea Shopping Center, dar si afaceri in asigurari), familia Adamescu a platit 10 milioane de euro pentru hotelul Rex. Pentru sezonul urmator, noii proprietari  vor deschide in cadrul complexului Rex un spa, un cazinou si trei restaurante - fusion, asiatic si mediteranean, toate acestea insemnand o investitie de inca un milion de euro. "In urmatorii doi ani vom mai investi aproximativ 5 milioane de euro, dar sigur ne vom recupera toata investitia in sapte ani", spune Carmen Adamescu.

 

Rex a avut in 2005 o cifra de afaceri de 1,7 milioane de euro si un profit de peste 100.000 de euro. Hotelul a intrat pe profit din 2004 (cand a avut venituri de 1 milion de euro si un profit de 25.000 de euro), dat fiind ca in 2003 a pierdut 40.000 de euro la venituri de 837.000 de euro. Rex este prima investitie in turism a familiei Adamescu, care intentioneaza ca mai departe sa construiasca un lant de hoteluri de lux. "Vor fi toti frati ai hotelului Rex, pe care ne gandim sa il asociem cu un brand de lux din industria hoteliera, iar prima investitie va incepe in maximum doi ani in Poiana Brasov."

 

Desi nu creeaza inca decat un inceput de tendinta, investitorii in industria de turism de lux cred ca piata se va dezvolta cu adevarat peste trei-patru ani. Dar tocmai de aceea considera ca e bine sa fie prezenti pe piata din timp.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Analize
/analize/turism-de-5-stele-2512250
2512250
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.