Clasamentul mondial al inovaţiei în 2022

Autor: Ioana Matei Postat la 05 februarie 2023 60 afişări

Clasamentul mondial al inovaţiei în 2022

Ediţia din 2022 a Indexului Global al Inovaţiei (Global Innovation Index - GII) urmăreşte cele mai recente trenduri ale inovaţiei în contextul pandemiei, a încetinirii  producţiei şi a altor provocări. Dezvăluie cele mai inovatoare economii de la nivel global, lasând performanţa inovaţiei din 132 de ţări. Potrivit celei mai recente ediţii a clasamentului, Elveţia este cea mai inovatoare economie a lumii, fiind urmată de Statele Unite, Suedia, Regatul Unit şi Olanda. China este aproape de top 10, în timp ce Turcia şi India au intrat în top 40 pentru prima dată, potrivit GII 2022.

Chiar dacă datele istorice, la care se adaugă recesiunea globală, ar fi condus la ideea că investiţiile de la nivel mondial în cercetare şi dezvoltare, proprietate intelectuală şi venture capital ar fi mai reduse în 2020 şi 2021, se pare că s-a întâmplat opusul:

1. Articolele ştiinţifice publicate la nivel global au depăşit numărul de 2 milioane pentru prima dată în 2021;

2. Investiţiile în cercetare şi dezvoltare au crescut cu 3,3% (încetinind totuşi faţă de ritmul istoric de 6,1% din 2019);

3. Cheltuitorii de top axaţi pe R&D şi-au crescut cheltuielile cu mai mult de 11% în 2020 şi cu aproximativ 10%, la peste 900 de miliarde de dolari, în 2021, mai mult decât nivelul anterior pandemiei, din 2019. Această creştere a fost condusă de patru industrii: hardware ITC şi echipament electric; software şi servicii ITC; farmaceutice şi biotehnologie; construcţii şi industria metalelor.

4. Cea mai mare creştere a fost în zona de  venture capital. Finanţările de acest tip au crescut cu 46% în 2021, înregistrând niveluri comparabile cu anii 1990, de Boom ai Internetului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.