De ce şi-ar lista un antreprenor compania la bursă?

Autor: Florin Casota Postat la 07 noiembrie 2017 143 afişări

În SUA aproximativ 80% din finanţarea companiilor este obţinută prin piaţa de capital şi doar 20% prin împrumuturi bancare. În Europa aceste numere sunt inversate, iar în România finanţarea prin intermediul pieţei de capital este la un nivel şi mai redus.

Bursa de valori de la Bucureşti enumeră 10 motive pentru care un antreprenor ar vrea să-şi listeze firma pe bursă.

Când o companie vinde pe bursă un pachet nou de acţiuni, banii strânşi sunt investiţi înapoi în companie şi pot fi utilizaţi pentru a finanţa mai departe alte proiecte de dezvoltare – noi produse, echipamente, penetrarea altor pieţe sau chiar achiziţia competitorilor.

Utilizarea propriilor acţiuni este unul dintre cele mai rapide şi mai ieftine moduri de a finanţa noile achiziţii deoarece acestea sunt întotdeauna cea mai ieftină monedă. De asemenea, companiile listate sunt considerate mai transparente şi credibile comparativ cu cele nelistate datorită cerinţelor de raportare şi regulilor de guvernanţă corporativă. Acest lucru le oferă un atu când vine vorba de atragerea unor granturi sau chiar fonduri europene.  

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.