Cine castiga de pe urma spitalelor private

Postat la 10 august 2009 159 afişări

Care este limita superioara a banilor pe care un pacient ii poate cheltui pe sanatate intr-un an? Investitorii din domeniu si-au dat seama ca nu isi pot raspunde la aceasta intrebare pana nu ii vor oferi pacientului toate serviciile de care ar putea avea nevoie. De la diagnostic si tratament la tot pasul pana la servicii de chirurgie estetica si spitale din ce in ce mai complexe.

Din biroul sau de la ultimul etaj al clinicii Sanador, Florin Andronescu este despartit printr-o parcare de celalalt corp al clinicii din zona Victoriei din Bucuresti. In cateva luni, cel mai tarziu la inceputul anului viitor, parcarea ar putea fi inlocuita de un santier pentru construirea unui spital, pentru care investitorul estimeaza ca vor fi necesare pana la 20 de milioane de euro. Desi in Romania exista deja cateva spitale private, iar constructia pentru Sanador abia va incepe, Andronescu nu se teme ca face acest pas prea tarziu.

Pana la momentul finalizarii, piata de profil va mai avea timp sa se maturizeze, situatia economica generala ar putea incepe sa arate mai bine, iar sistemul privat ar mai putea atrage si alti pacienti din zona publica. Intre timp, Andronescu isi concentreaza toata atentia asupra clinicilor Sanador, care in trimestrul al doilea al anului in curs au cunoscut o incetinire a cresterii, de 30%, de la aproape 55% in primul trimestru. Iar panta continua sa fie descendenta, astfel incat consolidarea este cuvantul de ordine pentru afacerea Sanador pana la momentul lansarii spitalului, un spital generalist cu o capacitate de 100 de paturi care ar putea fi gata in doi ani. Decizia lui Andronescu de a plasa spitalul langa clinica Sanador din Piata Victoriei este legata de faptul ca astfel toata zona de ambulatoriu si de diagnostic va fi deja acoperita: “Un spital are nevoie de o clinica de diagnosticare, dar Sanador o are deja aici, prin urmare investitiile se ridica la o suma mai mica decat daca am pleca greenfield cu toata structura in alta parte”. Din cele aproape 20 de milioane euro, constructia va reprezenta aproape jumatate din suma, iar 7 milioane vor fi directionate catre dotarea spitalului, restul de bani urmand a acoperi celelalte costuri de amenajare.

Dupa cum preconizeaza Florin Andronescu, modalitatea de finantare va fi o solutie mixta, atat prin imprumut bancar, cat si prin resurse proprii, insa nu este exclusa nici varianta apelarii la un investitor financiar, daca va fi nevoie. Sanador nu este singurul lant de clinici care pregateste investitia intr-un spital. Gral Medical va incepe lucrarile la spitalul propriu, care va fi ridicat in urma unei investitii de aproximativ 30 de milioane de euro, tot pentru o capacitate de 100 de paturi. Robert Serban, actionar al retelei, este increzator ca piata de spitale private va ajunge la un alt stadiu pana la momentul finalizarii proiectului Gral, undeva in 2011- 2012: “Pana in 2012 nu ma astept sa apara si alte spitale. Dar oamenii isi doresc mult alt tratament, alte servicii”. Robert Serban isi bazeaza predictiile pe statistici, conform carora anul trecut au plecat sa se trateze in strainatate aproape 50.000 de romani, media sumei cheltuite pentru un tratament fiind de aproximativ 8.000 de euro.

“Acestia sunt niste bani care, in loc sa ramana in tara, pleaca afara. Aici ar putea sa fie o industrie extraordinara. Tendinta de dezvoltare a domeniului va exista oricum in privat, dar lucrurile se vor desfasura in viteza pe care o poate avea privatul, care este oricum mai mica decat viteza cu care s-ar putea misca statul”, afirma Robert Serban, care este constient si de gradul mic de ocupare a spitalelor private la momentul actual. Si are dreptate. Spitalul Euroclinic, lansat in 2005 in Bucuresti, merge in prezent cu un grad de ocupare de 55%, iar compania nu are momentan planuri pentru alte spitale, urmand a se concentra pe partea de ambulatoriu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/cine-castiga-de-pe-urma-spitalelor-private-4728136
4728136
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.