Povestea tânărului care, la 31 de ani, este deja un lider în compania gigant cu afaceri uriaşe construită de familia sa în Romania şi cum crede el că poţi ajunge cel mai bun la lucrul pe care îl faci
„Nu există o reţetă magică prin care să devii cel mai bun peste noapte”

...spune Radu Popa, director adjunct abator, Transavia, un lider aflat la a doua generaţie într-una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale româneşti. De aceea, spune el, progresul necesită muncă asiduă şi dedicare zilnică, iar perseverenţa în tot ceea ce face este esenţială.
Radu Popa
director adjunct abator, Transavia
Vârsta: 31 de ani
Cifră de afaceri (2024): 1,115 mil. lei
Profit net (2024): 277 mil. lei
Nr. de angajaţi (2022): 2.338
La 31 de ani, Radu Popa este un lider din a doua generaţie a afacerii de familie Transavia. Din 2018, este director adjunct al abatorului, având un rol esenţial în gestionarea acestui sector vital al companiei. De profesie inginer în industria alimentară, cu o experienţă profesională de peste 8 ani în cadrul companiei, şi-a perfecţionat continuu competenţele profesionale şi abilităţile de leadership.
Are o licenţă în Tehno-logia Prelucrării Produselor Alimentare şi un master în Sisteme de Procesare şi Controlul Calităţii Pro-duselor obţinut în cadrul USAMV. Obiectivul său principal este să aducă, spune el, plusvaloare afacerii de familie, şi să fie un pilon solid atât pentru familie, cât şi pentru echipa pe care o conduce.
Transavia, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa cărnii de pui, a terminat anul 2024 cu o cifră de afaceri de 1,115 miliarde de lei, în creştere cu peste 10% faţă de anul precedent, arată datele de la Min-isterul de Finanţe. Pe de altă parte, profitul net al companiei din Alba s-a ridicat la 277 de milioane de lei, în creştere cu 33% faţă de anul anterior, conform calculelor ZF. De altfel, din 2015 compania nu a mai raportat niciun an de scădere a businessului, iar din 2020 profitul a crescut an de an. Compania are aproape 2.400 de angajaţi, care activează preponderent în cele 31 ferme de creştere a păsărilor şi în cele patru ferme de producţie vegetală, în fabrica de nutreţuri combinate, în cele trei abatoare de ultimă generaţie şi în fabrica de procesare a cărnii. În fermele companiei, localizate în opt judeţe din România, se produc anual peste 100.000 de tone de carne de pui. Aproximativ 30% din producţia anuală a compa-niei merge către export, în mai multe state europene şi de pe alte continente.
Care este obiectivul de carieră pe care îl ai în prezent?
Obiectivul meu principal este să aduc plus-valoare afacerii noastre de familie, Transavia şi să fiu un pilon solid atât pentru familia mea, cât şi pentru echipa pe care o conduc. Îmi doresc să contribui la creşterea şi dezvoltarea durabilă a afacerii noastre, să implementez strategii inovatoare şi să ghidez echipa spre atingerea obiectivelor stabilite. Vreau să dezvolt şi să implementez strategii inovatoare care să crească continuu eficienţa noastră operaţională şi să reducă amprenta de mediu în timp ce continuăm să oferim produse sigure şi de cea mai înaltă calitate clienţilor noştri. Un alt obiectiv pe care îl urmăresc este să menţin un mediu de lucru pozitiv şi motivant pentru echipa mea, să îmi încurajez colegii să îşi dezvolte abilităţile şi să contribuie la succesul comun al afacerii noastre.
Care sunt principalele provocări pe care le întâmpini în atingerea acestuia şi cum ţi-ai propus să le depăşeşti?
Una dintre provocările majore este asigurarea forţei de muncă calificată şi motivată într-un mediu în care competiţia pentru talente este acerbă. Este esenţial ca echipa Transavia să fie bine pregătită şi dedi-cată, capabilă să răspundă cerinţelor tot mai exigente ale industriei alimentare şi de aceea investim constant în dezvoltarea personalului, dar şi în programe dedicate elevilor de liceu şi studenţilor, viitori lucrători în industria alimentară. O altă provocare este schimbarea continuă din industria alimentară, fie că vorbim de reglementări, de preferinţe ale consumatorilor, de evoluţii tehnologice sau inovaţii. Pentru a depăşi aceste provocări, mă informez continuu cu privire la ultimele tendinţe şi inovaţii din domeniu, colaborez cu specialişti din diverse domenii relevante şi sunt foarte atent la feedbackul clienţilor şi partenerilor noştri. Cred că este foarte important că în Transavia avem o cultură a schimbării care ne ajută să rămânem agili şi adaptabili în faţa provocărilor. În plus, în echipa mea promovez o cultură a ino-vaţiei şi îmi încurajez colegii de la abator să vină cu idei noi şi să exploreze soluţii prin care să creştem eficienţa activităţilor noastre.
Cum arată săptămâna/ziua de lucru ideală pentru tine, în contextul actual?
Perseverenţa în tot ceea ce fac este esenţială, iar cunoaşterea exactă a sectorului meu şi a problemelor specifice pe care le întâmpinăm este prioritară. Astfel, fiecare dimineaţă începe cu un raport detaliat pentru a identifica şi soluţiona problemele cu exactitate şi pentru a avea o imagine clară asupra situaţiei din fabrică. Un tur zilnic în abator îmi permite să cunosc exact realitatea din teren şi să rămân conectat la nevoile echipei mele şi ale afacerii noastre de familie. După programul de lucru, îmi împart timpul între familie, activităţi sportive şi hobby-uri pentru a menţine un echilibru sănătos între viaţa profesională şi cea personală. Este important pentru mine să am momente de relaxare şi recreere pentru a mă reîncăr-ca şi a fi pregătit pentru provocările viitoare.
Cum îţi gestionezi timpul şi priorităţile într-o zi aglomerată de lucru? Ai vreo metodă sau rutină spe-cială pentru acest lucru?
În calitate de lider, ştiu cât este de important să fiu disponibil mereu pentru colegi şi orientat către ne-voile echipei mele. Iar acest lucru înseamnă o bună gestionare a timpului şi a priorităţilor, urmarea obi-ectivelor clare şi prioritizarea sarcinilor în funcţie de importanţă şi urgenţă. Mai mult decât o rutină, buna organizare e un fel de a fi pentru mine. Planific fiecare aspect al dimineţii astfel încât să ajung la muncă pregătit şi odihnit, gata să gestionez activităţile, fără întârzieri sau scuze. Menţin o comunicare eficientă şi deleg responsabilităţi către colegi. Consider că este important ca angajaţii să găsească în mine un ex-emplu demn de urmat, aşa că sunt mereu concentrat şi dedicat soluţionării problemelor şi provocărilor zilnice. În plus, pentru mine este foarte important ca toţi colegii din echipa mea să ştie că pot veni oricând la mine pentru îndrumare şi sprijin. Ţin mult la valorile pe care le-am deprins în familie şi promovez o cultură a respectului, deschiderii şi colaborării, unde fiecare membru al echipei se simte valorizat şi susţinut în eforturile sale.
Munca remote sau de la birou? De ce?
Munca în domeniul producţiei cere o abordare riguroasă, la faţa locului, care necesită prezenţa fizică pentru a derula activităţile specifice. Prefer să fiu prezent în mijlocul echipei mele, să ofer suport şi în-drumare, să îmi motivez şi să îmi inspir colegii pentru a-şi atinge potenţialul maxim. Implicarea directă în activitatea de abatorizare îmi permite monitorizarea îndeaproape a proceselor, îmi dă posibilitatea să intervin rapid în cazul în care este necesar şi să vin cu soluţii inovative pentru a gestiona cât mai eficient activitatea.
Cum îţi dezvolţi continuu abilităţile de leadership şi management? Participi la cursuri de speciali-tate, seminare, citeşti cărţi sau ai alte modalităţi?
Familia mea mi-a insuflat dorinţa de a învăţa şi de a evolua constant, de a aprecia şi respecta ideile şi opiniile celor din jur. Încă de la primele zile de muncă în Transavia am înţeles că progresul necesită muncă asiduă şi dedicare zilnică şi că nu există o reţetă magică prin care să devii cel mai bun peste no-apte. Aceste principii le urmez şi în ceea ce priveşte dezvoltarea mea profesională, dar mai ales în zona de leadership, unde trebuie să câştigi şi să întreţii încrederea oamenilor, să îi inspiri şi să îi motivezi ca să îşi depăşească limitele. Apreciez foarte mult diversitatea surselor de învăţare şi aplicarea lor în practică drept cheie pentru dezvoltarea mea continuă ca lider autentic şi empatic şi ca profesionist. Particip la cursuri de formare profesională pentru a-mi îmbunătăţi cunoştinţele şi competenţele, citesc articole şti-inţifice, cărţi şi materiale relevante pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente tendinţe şi practici din domeniu. Pe lângă literatura de specialitate, citesc şi beletristică, ultima carte care m-a bucurat fiind „Nostalgia” de Mircea Cărtărescu, care m-a îmbogăţit sufleteşte şi mi-a oferit o perspectivă diferită asupra aspectelor umane şi sociale. Încerc să învăţ cât de mult pot din experienţele altora, ascult cu atenţie feedbackul şi sugestiile colegilor mei şi sunt deschis la explorarea diferitelor perspective şi abordări care aduc valoare practică afacerii noastre.
Care este cea mai importantă lecţie pe care ai învăţat-o până acum în carieră şi cum te-a influenţat aceasta în stilul de leadership sau în abordarea muncii?
Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o în cariera mea este că succesul nu este un rezultat al hazardului sau norocului, ci rezultatul unei munci asidue, al determinării şi al perseverenţei constante, a lucrului făcut exact aşa cum trebuie. La fel ca un sportiv de performanţă, trebuie să te antrenezi zi de zi, să munceşti mult, disciplinat şi să ai şi un „antrenor” (lider) care să te susţină, să te motiveze. E nevoie de încredere în propria persoană şi în capacitatea de a lua decizii pentru a face faţă provocărilor. Şi, foarte important, în construirea relaţiilor şi a unei echipe puternice este fundamental să îi respecţi pe cei cu care lucrezi, pentru că doar aşa poţi să primeşti la rândul tău respect şi poţi primi încrederea celor pe care îi conduci. Astfel, am cultivat întotdeauna un mediu de lucru bazat pe respect reciproc, în care fiecare este valorizat şi apreciat pentru contribuţia sa.
Cine este mentorul/persoana care te inspiră în carieră?
Am avut privilegiul să am mentori şi modelele în familie care m-au îndrumat şi mi-au oferit sfaturi valoroase pe parcursul vieţii şi carierei mele. Valorile şi învăţăturile transmise de părinţii mei şi de cei-lalţi membri ai familiei au fost fundamentale în dezvoltarea mea ca individ şi profesionist. Exemplul lor de muncă asiduă, integritate, perseverenţă şi devotament mi-au oferit o bază solidă care îmi ghidează par-cursul în carieră şi viaţă.
Pe lângă familia mea, caut să mă înconjor de oameni capabili, care mă inspiră, indiferent de domeniul lor de expertiză. Fie că sunt colegi de muncă, profesionişti sau, ei îmi oferă perspective noi, sfaturi valoroase şi îmi servesc ca modele de succes. Învăţ de la ei prin observaţie şi dialog, iar experienţa şi cunoştinţele pe care le dobândesc aşa mă ajută să îmi îmbunătăţesc constant abilităţile şi perfor-manţele. Sunt recunoscător pentru oportunitatea de a învăţa şi de a creşte alături alţi oameni remarca-bili care mă ajută să evoluez în carieră şi în viaţă.
Ce hobby-uri ai şi care sunt învăţăturile de carieră desprinse din acestea?
Sunt o fire activă, iar în timpul liber, practic golful şi am o pasiune pentru vânătoare, activităţi care îmi permit să mă relaxez şi să mă conectez cu natura într-un mod activ şi pasionat. Din ambele activităţi am învăţat cât de importante sunt răbdarea şi concentrarea pe obiectiv, planificarea şi gândirea strategică, dar şi înţelegerea faptului că eşecurile temporare sunt parte a procesului, iar învăţarea lecţiei, contin-uarea şi perseverarea sunt esenţiale pentru a avea succes.
BUSINESS Magazin a lansat şi anul trecut catalogul 100 TINERI MANAGERI DE TOP. Sub umbrela „Rising Stars: Cum schimbă liderii din noile generaţii businessul românesc?”, ediţia din 2024 a catalogul şi-a propus să releve faptul că liderii de afaceri din noile generaţii sunt la fel de dornici să genereze profituri ca şi generaţiile anterioare, dar nu cu orice preţ, fiind primii executivi care fac trece-rea spre o libertate şi o relaxare asumate. Radu Popa, director adjunct abator, Transavia, se numără printre cei 100 de tineri manageri pe care BM îi include la ediţia catalogului din 2024.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro