Victor Căpitanu, One United Properties: Avem ce construi chiar dacă administraţia actuală a Capitalei ar mai primi un mandat şi nu am mai depune nicio autorizaţie în următorii cinci ani

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 27 aprilie 2023 73 afişări

Victor Căpitanu, One United Properties: Avem ce construi chiar dacă administraţia actuală a Capitalei ar mai primi un mandat şi nu am mai depune nicio autorizaţie în următorii cinci ani
  • Momentan, compania nu ia în calcul o extindere în alte oraşe din România

Dezvoltatorul de real estate One United Properties, listat la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul ONE, numără în prezent aproape 6.000 de apartamente autorizate, incluzând aici şi proprietăţile în stare avansată de construcţie, a spus co-CEO-ul şi acţionarul semnificativ Victor Căpitanu într-o recentă conferinţă de presă, detaliind totodată pe marginea administraţiei Capitalei şi potenţialelor planuri de extindere ale companiei.

„Nu facem business în funcţie de politic şi administraţie, noi ne organizăm afacerea în funcţie de priorităţi, tocmai de asta avem cam 5.700 de apartamente autorizate, inclusiv cele în stare avansată de construcţie. Chiar dacă administraţia actuală ar mai primi un mandat şi nu am mai depune nicio autorizaţie în următorii cinci ani, avem ce construi doar pe autorizaţiile existente. Ne-am pregătit că, dacă administraţia devine şi mai conservatoare, să putem construi şi livra apartamente”, explică reprezentantul companiei.

Zilele trecute, One United a aprobat plata unor dividende de 73,1 milioane de lei din profitul ultimului exerciţiu financiar. Grupul a încheiat 2022 cu o poziţie de numerar de 567 de milioane de lei, cu 12% mai mare faţă de începutul aceluiaşi an datorită contribuţiei rezultate din majorarea de capital social derulată în vară. Indicatorul loan-to-value brut a ajuns la 28% la finele lui 2022, iar datoria netă a fost de 9%.

Cum se poziţionează compania privind posibilitatea de a se extinde în alte oraşe din ţară?

„Deocamdată celelalte oraşe sunt mult prea mici, Bucureştiul are o dimensiune mult mai mare. Clujul este proeminent pentru că cea mai mare bancă din România are sediul acolo, este un oraş universitar, dar este mic şi momentan nu este destul de atrăgător pentru noi. Pe termen lung, analizăm încontinuu”, adaugă Victor Căpitanu.

În urma aprobării obţinute în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, One United îşi propune să realizeze anul acesta o cifră de afaceri consolidată de 1,43 miliarde de lei, plus 23% faţă de 2022, şi un profit net de 530 de milioane de lei, în urcare cu 5%.  Marja netă prognozată este de 37%.

„Este clar că preţurile cresc, mai ales la stocul nou de calitate, pentru că nu există ofertă din cauză că nu se autorizează, unde se mai adaugă inflaţia costurilor şi faptul că oamenii se simt mai nesiguri ca niciodată cu banii în bancă, preferând mai degrabă o proprietate. Toate aceste efecte pun presiune asupra preţurilor.”

Acţiunile ONE s-au depreciat cu 0,8% anul acesta, pe un rulaj de 65 de milioane de lei, la o capitalizare de 3,1 miliarde de lei. Dinamica din ultimele 12 luni este de minus 18%, conform BVB.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.