Vaporul care a făcut înconjurul lumii alimentat de energie solară– GALERIE FOTO

Autor: Matei Postat la 27 iulie 2012 400 afişări

MS Turanor Planet Solar a pornit la date de 27 septembrie 2010 din portul din Monaco cu scopul de a deveni primul vas cu alimentare proprie care va face înconjurul globului. La data de 6 mai 2012, adică după 587 de zile, 28 de ţări, 3 oceane, 11 mări şi 60,0006 km, echipajul PlanetSolar a reuşit să atingă această performanţă.

Potrivit designboom, Planet Solar a realizat patru recorduri mondiale: cea mai rapidă traversare a Oceanului Atlantic prin alimentare cu energie solară(26 de zile, 19 ore şi 10 minute); cea mai lungă distanţă parcursă cu un vehicul alimentat cu energie solară, primul înconjur al pământului realizat datorită alimentării solare(1 an , 7 luni şi 7 zile) şi cea mai rapidă traversare a sudului Chinei prin alimnetrare cu o astfel de energie.

Ideea i-a venit în primăvara lui 2004 inginerului eleveţian pe nume Raphael Domjan. Mare iubitor al naturii şi susţinător febril al energiei curate, elveţianul a simţit nevoia de a găsi o alternativă pentru consumului excesiv de petrol şi de a promova folosirea de resurse regenerabile.

A reuşit să ducă la îndeplinire această aventură desprinsă parcă din romanele lui Jules verne datorită lui M. Immo Ströher, expert în domeniul energiei solare, dar şi a susţinerii lui Phileas Fogg, om de afaceri eleveţian. Din combinarea capitalului, ideilor şi a enegiei celor trei a rezultat proiectul "Turanor Planet Solar".

Craig Loomes din Noua Zeelandă este cel care a realizat designul vaporului "Planet Solar", cel mai mare vas cu alimentare solară din lume datorită celulelor fotovoltaice dispuse pe o suprafaţă de 536 de metri pătraţi. Numele vasului, tradus"Puterea Soarelui" provine din mitologia lui J.R.R.Tolkien.

Lungime: 31m

Lăţime: 15m

Lungime cu flaps-urile deschise: 35m

Lăţime cu flaps-urile deschise: 23m

Înălţime: 6.10m

Greutate: 95t

Suprafaţa ocupată de celulele solare: 537 m2

Eficienţa panelelor fotovoltaice: 18.8 %

Puterea celulelor fotovoltaice instalate: 93.5 kW (127.0 HP)

Puterea maximă a motorului: 120 kW

Consumul mediu: 20 kW (26.8 HP)

Autonomie: navigaţie solară nelimitată

Echipaj: 4

Număr de oameni care pot fi luaţi la bord: 40

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Vapor,
energie solară,
nconjurul lumii
/actualitate/vaporul-care-a-facut-inconjurul-lumii-alimentat-de-energie-solara-galerie-foto-9905906
9905906
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.