USR: Turcan, chemată în Parlament ca să dea explicaţii despre distrugerea instituţiilor de cultură

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 21 august 2023 29 afişări

Ministrul Culturii Raluca Turcan a fost chemată de USR la comisia de Cultură din Camera Deputaţilor pentru a da explicaţii despre modificările aduse sistemului cultural din România prin iniţiativele recente de reglementare ale Guvernului.

USR: Turcan, chemată în Parlament ca să dea explicaţii despre distrugerea instituţiilor de cultură

„Ministrul Culturii Raluca Turcan a fost chemată de USR la comisia de Cultură din Camera Deputaţilor pentru a da explicaţii despre modificările aduse sistemului cultural din România prin iniţiativele recente de reglementare ale Guvernului”, potrivit unui comunicat de presă.

USR menţionează că Raluca Turcan a confirmat prezenţa pentru data de 4 septembrie, după şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

„Îmi doresc să avem cu doamna ministru Turcan o discuţie onestă şi aplicată despre modul în care vede domnia-sa impactul măsurilor de comasare, desfiinţare, transfer, tăiere a finanţării pentru instituţiile publice de cultură pe care Guvernul le anunţă de câteva săptămâni, şi care, până la urmă, vor trebui supuse aprobării Parlamentului. Mă interesează în mod deosebit ce se va întâmpla cu direcţiile judeţene de cultură, fiindcă fără ele, Ministerul Culturii va lăsa patrimoniul în braţele oricăror interese dubioase lipsite de orice control, iar distrugerea patrimoniului cultural naţional este absolut intolerabilă”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.

USR transmite că zeci de muzee din toată ţara, printre care muzeele Enescu, Brâncuşi sau Brătianu, sunt în pericol să-şi închidă porţile dacă se aprobă ordonanţa de comasare a instituţiilor vehiculată de guvernul PSD-PNL.

„Mai mult, transferul direcţiilor judeţene de cultură în subordinea consiliilor judeţene va facilita tentativele rechinilor imobiliari de a distruge patrimoniul cultural pentru a ridica noi blocuri în locul siturilor arheologice sau monumentelor istorice. Acest transfer va duce scădere drastică a standardelor de avizare şi, implicit, la creşterea presiuni asupra funcţionarilor publici, experţi în domeniile lor de activitate”, se menţionează în finalul comunicatului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
usr,
turcan,
parlament

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.