Unul dintre cei mai influenţi secretari de stat din SUA şi artizanul căderii cortinei de fier a murit

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 08 februarie 2021 110 afişări

Unul dintre cei mai influenţi secretari de stat din SUA şi artizanul căderii cortinei de fier a murit

George Shultz, un fost secretar de stat din SUA care a modelat semnificativ politica externă de la sfârşitul secolului trecut, a murit la vârsta de 100 de ani, potrivit BBC.

În timpul administraţiei Reagan, Shultz a încercat în mod constant să îmbunătăţească relaţiile cu Uniunea Sovietică. Institutul Hoover al Universităţii Stanford  a declarat că Shultz a jucat un rol decisiv în „ceea ce priveşte cursul istoriei, punând capăt războiului rece”.

„Colegul nostru a fost un mare om de stat american şi un patriot în adevăratul sens al cuvântului. Va fi amintit de istorie drept un om care a făcut lumea un loc mai bun”, a spus Condoleeza Rice, directorul Institutului.

În a doua jumătate a anilor 1980, Shultz l-a curtat pe liderul sovietic de la acea vreme, Mihail Gorbaciov, să reducă tensiunile create pe fondul războiului rece.

În 1987, preşedintele Ronald Reagan şi Gorbaciov au semnat un acord nuclear americano-sovietic  – Tratatul asupra forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Tratatul a avut ca rezultat eliminarea rachetelor nucleare din Europa, care putea deveni la acea vreme teatrul unei noi crize a rachetelor, precum cea de la începutul anilor 1960 din Cuba.

Câţiva ani mai târziu, Uniunea Sovietică a încetat să există.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
deces,
sua,
istorie,
razboi,
reagan,
politica externa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.