Ungaria promovează aderarea Serbiei la Uniunea Europeană

Autor: Andrei Ionascu Postat la 07 octombrie 2017 173 afişări

Serbia ar putea servi ca model pentru mai multe ţări aspirante la statutul de membru al UE în ceea ce priveşte promovarea drepturilor minorităţilor, a spus vineri ministrul ungar de Externe, care a promovat deschiderea unor noi discuţii de aderare cu Belgradul, relatează agenţia MTI.

Peter Szijjarto, prezent la Belgrad pentru o întrevedere cu ministrul sârb pentru integrare europeană, Jadranka Joksimovic, a susţinut că Uniunea Europeană trebuie să abordeze cinci noi capitole de aderare încă din 2017.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a observat prin comparaţie că situaţia drepturilor minorităţilor din Ucraina este "ruşinoasă", făcând referire la recent adoptata lege a educaţiei în Ucraina.

"Ucraina susţine că se străduieşte să devină membră a Uniunii Europene şi totuşi ţara şi-a modificat legea educaţiei şi a interzis educarea copiilor mai mari de 10 ani în limba lor maternă. Serbia, în schimb, şi-a modificat legea educaţiei pentru a consolida şi pentru a îmbunătăţi drepturile minorităţilor naţionale din ţară", a spus Szijjarto.

Ministrul ungar de Externe a mai precizat că, în semn de recunoaştere pentru sprijinul Belgradului faţă de comunitatea maghiară din provincia Voivodina, Ungaria va depune toate eforturile pentru a sprijini integrarea Serbiei în UE.

Recent, autorităţile de la Bruxelles au cerut regimului de la Belgrad să actualizeze politica externă în concordanţă cu standardele UE, iar ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, a anunţat că Serbia mai are nevoie de timp înainte de a adera la Blocul comunitar, fără a oferi un interval.

Serbia a început în mod oficial discuţiile pentru aderarea la Uniunea Europeană în luna ianuarie a anului 2014. UE a cerut reforme de guvernare şi reforme anticorupţie din partea Belgradului, precum şi o soluţionare a disputelor din această ţară cu fosta ei provincie, Kosovo, care a devenit independentă în 2008.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNGARIA,
UE,
SERBIA

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.