De unde fac băncile profituri record în pandemie, în condiţiile în care dobânzile sunt încă mici? Băncile au dat drumul la provizioane, adică le trec pe venituri. Din dobânzile la credite, veniturile încasate de bănci au scăzut cu 2% după 9 luni/2021, iar cheltuielile cu dobânzile la depozite scad cu 19%

Autor: Claudia Medrega Postat la 28 noiembrie 2021 62 afişări

O serie de bănci mari pre­zen­te pe piaţa românească au raportat creşteri consis­ten­te ale profiturilor în pri­mele nouă luni din 2021, de 20-60% faţă de câştigurile din aceeaşi perioadă din 2020. Iar profitul la nivelul sistemului bancar a atins un record de peste 6,4 mld. lei. Întrebarea este de unde fac băn­cile profituri record în pandemie în con­diţiile în care dobânzile sunt încă mici.

De unde fac băncile profituri record în pandemie, în condiţiile în care dobânzile sunt încă mici? Băncile au dat drumul la provizioane, adică le trec pe venituri. Din dobânzile la credite, veniturile încasate de bănci au scăzut cu 2% după 9 luni/2021, iar cheltuielile cu dobânzile la depozite scad cu 19%

♦ În criza pandemică băncile eliberează deja provizioane şi îşi cresc profiturile cu 20-60%, în timp ce după criza anterioară pornită din 2009, băncile au avut ani cu pierderi ♦ Creşterea veniturilor nete din dobânzi este de doar 2%, la 11,8 mld. lei ♦ Profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a atins după nouă luni din 2021 un nivel record de peste 6,4 mld. lei.

O serie de bănci mari pre­zen­te pe piaţa românească au raportat creşteri consis­ten­te ale profiturilor în pri­mele nouă luni din 2021, de 20-60% faţă de câştigurile din aceeaşi perioadă din 2020. Iar profitul la nivelul sistemului bancar a atins un record de peste 6,4 mld. lei. Întrebarea este de unde fac băn­cile profituri record în pandemie în con­diţiile în care dobânzile sunt încă mici.

O influenţă importantă asupra creşterii câştigurilor băncilor a venit din costuri mai mici cu riscul, respectiv din reversarea unor pro­vizioane, adică trecerea acestora pe ve­ni­turi, după ce anul trecut costurile mari cu ris­cul, respectiv banii puşi deoparte pen­tru aco­perirea creditelor neperformante po­ten­ţiale, presau pe câştigurile băncilor. Proble­ma este dacă nu cumva băncile dau pre­matur drumul la provizioane, în condi­ţi­ile în care ce este mai greu poate nu a trecut.

Veniturile nete din dobânzi, cea mai importantă resursă de profit a băncilor, au con­tinuat să crească şi în primele nouă luni din 2021, însă rata de majorare a ajuns la doar 2,1%, până la 11,8 mld. lei, în con­di­ţiile în care creditarea a crescut cu un ritm mediu de 9,5%, după cum reiese din datele trans­mise de BNR la solicitarea ZF.

Băncile au încasat în nouă luni din 2021 ve­nituri din dobânzile percepute pentru cre­ditele acor­date de aproximativ 14,1 mld. lei, în scădere cu 2% faţă de nivelul înca­să­rilor din 2020. Astfel, se observă că venitu­rile din do­bânzi au intrat pe scădere după ce în 2020 creşteau.

Pe de altă parte, cheltu­ielile instituţiilor de credit cu dobânzile plătite clienţilor pentru depozite au fost în primele nouă luni din 2021 de circa 2,3 mld. lei, în scădere cu 18,7% comparativ cu 2020.

Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor au fost de circa 6 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite.

Marjele ridicate rămân o trăsătură defi­ni­to­rie a modelului de funcţionare a secto­ru­lui bancar românesc, după cum a ob­servat şi BNR în rapoartele publicate. În timp ce dobânzile medii remunerate de bănci la depozite au ajuns să fie compa­ra­bile şi la firme şi la populaţie, osci­lând în ju­rul a 1-2%, pe segmentul împru­mu­turilor diferenţele sunt mai evidente, companiile re­uşind să negocieze dobânzi me­dii mai mici la credite în raport cu persoanele fizice.

În aceste condiţii, pe segmentul popu­laţi­ei marjele de câştig ale băncilor sunt aproxi­mativ duble faţă de cele pentru companii.

Băncile prezente pe piaţa locală au practicat în primul semestru din anul 2021 pe segmentul companiilor un nivel al marjei de câştig - diferenţa dintre dobânda activă la creditele noi în lei şi dobânda pasivă la depozitele corporate noi în lei - cuprins între 3 şi 3,51 puncte procentuale, comparabile cu nivelurile din S1/2020, potrivit datelor BNR. Pe de altă parte, marja între dobânzile la creditele noi şi depozite noi pe segmentul populaţiei este aproape dublă, oscilând între 5 şi 6 puncte procentuale.

Până acum, câştigurile mari obţinute de instituţiile de credit au fost corelate cu ascensiunea creditării şi a economiei. În primele nouă luni din 2021 creditarea totală a făcut un salt mediu de 9,5% faţă de 2020, până la un sold de peste 314 mld. lei. Economia s-a revigorat în prima jumătate a anului, PIB crescând cu 6,5% faţă de S1/2020 pe serie brută şi cu 6,2% pe serie ajustată sezonier. Dar, datele Institutului Naţional de Statistică publicate recent arată un avans al PIB în T3 faţă de T2 de doar 0,3%, în vreme ce, în trimestrul al treilea faţă de T3/2020 creşterea a fost de 7,2%, iar pe primele trei trimestre, an/an, de 7,1%.

Veniturile din activitatea de creditare sunt principala sursă de câştig pentru bănci, mai mult de jumătate din veniturile totale venind din dobânzi. Însă şi comisioanele sunt o componentă importantă în structura veniturilor băncilor.

Veniturile nete din comisioane ale băncilor au ajuns după primele nouă luni din acest an la 3,3 mld. lei, fiind în creştere cu 20,1% faţă de 2020, după ce anul trecut au fost în scădere.

Pe lângă avansul creditării, marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite şi îmbunătăţirea calităţii portofoliilor, şi veniturile din comisioane au susţinut majorarea profiturilor raportate de bănci.

Sistemul bancar românesc, care numără 34 de bănci, a obţinut în primele nouă luni din 2021 un profit net record de peste 6,4 mld. lei, cu circa 43% pest câştigul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor preliminare ale BNR.

Profiturile cumulate ale celor mai mari trei bănci din România - Banca Transilvania, BCR şi BRD - au totalizat 3,5 mld. lei în intervalul ianuarie - septembrie 2021, peste nivelurile din 2020, reprezentând mai mult de jumătate din câştigul întregului sistem bancar, respectiv 53%.

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit după active de pe piaţa bancară românească, a fost în primele nouă luni din 2021 pe locul 1 şi în topul celor mai mari profituri, cu un câştig net record de 1,47 mld. lei, în creştere cu 63,5% comparativ cu câştigul din aceeaşi perioadă din 2020, perioadă marcată puternic de pandemia COVID-19. Câştigul obţinut de Banca Transilvania în primele nouă luni din 2021 este cel mai mare din aceeaşi perioadă din ultimul deceniu.

În cazul grupului BCR, care include a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală, profitul net obţinut în primele nouă luni din 2021 a ajuns la 1,14 mld. lei (232,5 mil. euro), în creştere cu 35% faţă de câştigul din primele nouă luni din 2020, în condiţiile creşterii creditării şi a veniturilor, dar şi ca urmare a alocării de costuri cu riscul mai reduse.

Locul 3 pe podium în topul profitabilităţii băncilor mari i-a revenit BRD-SocGen, a treia bancă de pe piaţa locală după active, care a reuşit să obţină în primele nouă luni din 2021 un profit net de 886 mil. lei, în creştere cu 23,3% faţă de rezultatul din acceaşi perioadă din 2020, perioadă marcată de debutul crizei COVID-19, ascensiunea câştigului din acest an fiind influenţată atât de costul riscului pozitiv, cât şi de avansul creditării.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
crestere,
dobanzi,
venituri

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.