Un nou sondaj arată cât sunt românii dispuşi să investească în renovarea locuinţei şi cât de des îşi reamenajează casa. Livingul, prioritar

Autor: Andra Stroe Postat la 02 septembrie 2020 193 afişări

Un nou sondaj arată cât sunt românii dispuşi să investească în renovarea locuinţei şi cât de des îşi reamenajează casa. Livingul, prioritar

În urma unui studiu desfăşurat de către magazinul Elegance Decor, 40,6% dintre români aleg să-şi renoveze întreaga casă o dată la 5 ani, în timp ce 34,4% fac acest lucru o dată la 10 ani, şi doar un procent de 9,4% îşi renovează casa an de an.

La capitolul renovarea unei singure încăperi din locuinţă, 34,4% din respondenţi spun că fac acest demers o dată la 5 ani, fiind urmaţi de cei care fac cu regularitate curăţenie în fiecare an, într-un procent de 21,9%. Un top al încăperilor din locuinţă, cărora românii le acordă o atenţie sporită renovării anul acesta regăsim: livingul (28,1%), dormitorul (21,9%), baia (6,3%) şi bucătăria (3,1%). 34,4% dintre respondenţi spun că nu vor face nicio renovare în acest an.

Când vine vorba de schimbările pe care ar putea să le facă românii în viitorul apropiat, 37,5% au răspuns că redecorarea completă a unei camere face parte din priorităţile lor (tencuit, vopsit, schimbat sau adăugat parchet). Pe locul secund, cu 25% dintre răspunsuri, sunt cei care îşi doresc doar schimbări minore, cum ar fi schimbarea culorii pereţilor, a plintelor sau a parchetului, aceştia fiind urmaţi de aceia care preferă să dea o nouă înfăţişare camerei în care locuiesc, prin schimbarea culorii, 15,6%.

Totodată, respondenţii la acest studiu sunt de părere că cea mai importantă încăpere în care îşi petrec timpul este livingul, într-un procent de 65,6%, fiind urmaţi de cei care stau în dormitor (18,8%) şi bucătărie (12,4%).

Românii nu investesc în renovări trainice: doar 18% aleg materiale mai scumpe dar calitative

Cu toate că părerile sunt împărţite când vine vorba de redecorarea locuinţei, 50% dintre respondenţi ar face-o doar pentru că ar simţi nevoia unei schimbări. Pe locul secund (37,5%) sunt cei care şi-ar dori să renoveze locuinţa doar pentru că lucrurile s-au deteriorat, iar 31,3% sunt de părere că modernizarea spaţiului şi a designului face parte din priorităţile casnice din acest an.

În ceea ce priveşte locurile de unde îşi cumpără românii materialele pentru renovare şi design a locuinţei, aceştia apelează în proporţie de 56,3% la magazinele fizice specializate în comercializarea de materiale de construcţii. Imediat urmează cu 43,8% persoanele care îşi achiziţionează materialele de construcţie din mediul online, în timp ce 12,5% fac asta de la magazinele de bricolaj cunoscute.

Românii nu sunt de interesaţi să ceară părerea atunci când vine vorba de a-şi amenaja într-un mod corect şi reuşit locuinţa. Cei mai mulţi dintre ei, 40,6%, nu cer sfaturi şi obişnuiesc să se ghideze după propriile idei, în timp ce 31,3% apelează la sfaturile prietenilor, familiei sau a echipei magazinului de unde achiziţionează materialele. Doar 12,5% apelează la specialişti de design interior pentru a-şi amenaja casa.

De asemenea, respondenţii la acest studiu aleg cu predilecţie să-şi cumpere produsele de renovare a casei uitându-se la calitatea acestora, căutând un raport calitate-preţ bun, aceştia fiind într-un procent de 81,3%. Doar 18,8% aleg produsele scumpe care garantează mai multă calitate pe o perioadă mai îndelungată.

Cu toate acestea, elementele decorative cele mai căutate de către români atunci când vor să-şi renoveze casa sunt: perdele / draperii (75%), corpuri de iluminat (71,9%), vopsea decorativă (56,3%), tapet/fototapet (40,6%), plinte, cornişe, panouri decorative, gresie, faianţă (37,5%), mozaic (18,8%)  şi profile de faţadă (12,5%).

Renovarea casei presupune şi urmărirea unui design care să îmbină toate piesele de design, astfel încât să se potrivească fără prea mari bătăi de cap, respondenţii fiind într-un procent de 56,3% de acord cu acest lucru, în timp ce 43,8% urmăresc un stil anume pe care să-l implementeze în locuinţa lor (ecletic, scandinav, minimalist).

Când vine vorba de suma pe care ar fi dispuşi să o investească, 46,9% dintre respondenţi au afirmat că nu ar acorda mai mult de 5.000 de lei, în timp ce 31,3% ar aloca un buget cuprins între 5.000 – 10.000 lei. Doar 6,3% din români ar fi de acord să investească o sumă de peste 20.000 de lei pentru a se bucura de o nouă înfăţişare modernă a locuinţei lor

40,6% dintre respondenţii care au luat parte la studiul desfăşurat de Elegance-Decor.ro locuiesc într-un apartament cu 3 camere, 34,4% într-un apartament cu 2 camere, 15,6% au declarat că stau la casă şi doar 3,1% locuiesc într-o garsonieră.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
renovare,
locuinta,
romani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.