Un criminal italian, depistat după 16 ani ca chef într-o pizzerie după 16 ani

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 februarie 2023 22 afişări

Un mafiot italian condamnat, fugar din 2006, a fost prins în Franţa, după ce s-a ascuns la vedere ca bucatar de pizza timp de cel puţin trei ani, scrie BBC.

Un criminal italian, depistat după 16 ani ca chef într-o pizzerie după 16 ani

Capturarea lui Edgardo Greco în Saint-Étienne este a doua arestare de profil înalt efectuată de autorităţile italiene în câteva săptămâni.

Primul, Matteo Messina Denaro, fugar de 30 de ani, a fost reţinut în timpul unei vizite la o clinică din Sicilia.

Ambii bărbaţi erau căutaţi pentru comiterea unor crime în anii 1990.

În timp ce Messina Denaro era "şeful şefilor" pentru celebra Cosa Nostra din Sicilia, Greco făcea parte din organizaţia 'Ndrangheta, originară din regiunea Calabria, în sudul Italiei.

'Ndrangheta este în prezent cea mai puternică mafie din Italia, iar tentaculele sale se întind în toată Europa şi în America de Sud.

Greco, în vârstă de 63 de ani, era căutat pentru uciderea a doi fraţi în timpul unui "război mafiot" între două bande la începutul anilor 1990.

Stefano şi Giuseppe Bartolomeo au fost ucişi în bătaie la o pescărie din orăşelul Cosenza în ianuarie 1991. Trupurile lor nu au fost găsite niciodată şi se crede că au fost dizolvate în acid.

Greco făcea parte dintr-o bandă rivală. El a fost, de asemenea, acuzat de tentativa de omor a unui alt bărbat mai târziu în acelaşi an, în acelaşi oraş.

Când un judecător a emis un mandat de arestare pe numele său, în 2006, Greco a fugit.

Opt ani mai târziu, el s-a stabilit în oraşul francez Saint-Étienne, la sud-vest de Lyon, ocupând în cele din urmă postul de chef într-un restaurant italian.

Greco şi-a luat o nouă identitate, numindu-se Paolo Dimitrio. Între timp, fusese condamnat la închisoare pe viaţă în Italia şi făcea obiectul unui mandat european de arestare.

Dar în iulie 2021 era suficient de încrezător în noul său pseudonim încât a apărut într-un articol într-un ziar local, lăudându-se cu "reţetele regionale şi de casă" ale restaurantului său, cum ar fi ravioli, risotto şi tagliatelle.

Greco, care folosea numele unui criminal din Puglia, în sud-estul Italiei, avea acum o barbă căruntă şi ochelari. În reportaj se spunea că este italian de origine, dar că este originare din Saint-Étienne.

Cu toate acestea, el era în continuare urmărit de cel mai important procuror antimafia din Italia, Nicola Gratteri, care a petrecut decenii întregi ocupându-se de 'Ndrangheta.

Într-o declaraţie, poliţia militară italiană a precizat că, începând din 2019, anchetatorii au urmărit reţeaua de sprijin a lui Greco, care i-a condus în cele din urmă la Saint-Étienne.

Ministrul italian de interne Matteo Piantedosi a lăudat poliţia pentru că l-a adus în faţa justiţiei pe unul dintre cei mai mari infractori din Italia, în timp ce şeful regiunii Calabria, Roberto Occhiuto, a declarat că arestarea a subliniat angajamentul Italiei în lupta împotriva tuturor formelor de crimă organizată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
franţa,
mafiot,
arestare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.