UE ar putea oferi Ungariei şi Slovaciei derogări de la embargoul petrolier rusesc

Autor: Dorin Oancea Postat la 02 mai 2022 17 afişări

UE ar putea oferi Ungariei şi Slovaciei derogări de la embargoul petrolier rusesc

Comisia Europeană ar putea scuti Ungaria şi Slovacia de un embargou privind cumpărarea de petrol rusesc, aflat în curs de pregătire, fiind atentă la cât de dependente sunt cele două ţări de ţiţeiul rusesc, au declarat luni doi oficiali europeni, citaţi de Reuters.

Comisia ar urma să finalizeze marţi lucrările la al şaselea pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei din cauza acţiunilor sale în Ucraina, care ar include o interdicţie de a cumpăra petrol rusesc, o sursă majoră de venituri pentru Moscova.

Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a declarat în repetate rânduri că nu va semna sancţiuni care implică energia. Slovacia este, de asemenea, una dintre ţările UE cele mai dependente de combustibilii fosili ruşi.

Pentru a menţine blocul celor 27 de naţiuni unite, Comisia ar putea oferi Slovaciei şi Ungariei "o scutire sau o perioadă lungă de tranziţie", a declarat unul dintre oficiali.

Embargoul asupra petrolului este probabil să fie oricum introdus treptat, cel mai probabil urmând să intre pe deplin în vigoare abia de la începutul anului viitor, au declarat oficialii.

Europa este destinaţia pentru aproape jumătate din exporturile de ţiţei şi produse petroliere ale Rusiei - oferind Moscovei o sursă uriaşă de venituri despre care ţări precum Letonia şi Polonia spun că trebuie să fie tăiate, pentru a nu mai finanţa acţiunile militare în Ucraina.

Ţările UE au plătit Rusiei aproape 20 de miliarde de euro de la 24 februarie, când aceasta a invadat Ucraina în ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială", potrivit organizaţiei de cercetare Centrul de cercetare pentru energie şi aer curat.

În general, UE este dependentă de Rusia pentru 26% din importurile sale de petrol, dar dependenţa variază de la o ţară la alta.

Slovacia şi Ungaria, ambele situate pe ruta sudică a conductei Drujba, care aduce petrol rusesc în Europa, sunt deosebit de dependente, primind anul trecut 96% şi, respectiv, 58% din importurile de ţiţei şi produse petroliere din Rusia, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Germania, principalul cumpărător de petrol rusesc din UE, a declarat în ultimele zile că ar putea gestiona un embargo petrolier, după ce iniţial s-a opus de teama costurilor economice.

Cu 555.000 de barili pe zi, Germania a importat 35% din ţiţeiul său din Rusia în 2021, dar în ultimele săptămâni a redus la 12%, a declarat duminică Ministerul german al Economiei într-o actualizare privind securitatea energetică.

"Un embargo petrolier cu o perioadă de tranziţie suficientă ar fi acum gestionabil în Germania, sub rezerva creşterii preţurilor", a spus acesta.

Pachetul de sancţiuni al UE urmează să fie prezentat miercuri ambasadorilor guvernelor UE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
rusia,
petrol

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.